Следвайте ни

Трагедията от 2009 г.: Глухоням озверя, изнасили и разби черепа на баба

viber icon

29-годишният Васил Петров е уличен в две изнасилвания на старици и едно жестоко убийство. ДНК е причината геронтофилът да бъде заловен, след като 8 години остава неразкрит.

Васил е глухоням. Живее с баща си, майка си и брат си в къща в  родното му село Първенец. Всички го познавали и се отнасяли добре с него. Предвид липсата му на слух и възможност да говори му било трудно да си намери работа.

 

Различни хора от селото му давали различни задачи, вземали го да им помага, след което му давали по някой лев, както и храна. Васил се сближил с баба Диана, която живеела на същата улица. След като съпругът й починал, младежът бил нейната опора, като вършел много неща в домакинството вместо нея.

Васил обикнал възрастната жена и я възприемал като собствена баба. На практика тя  го отгледала като дете, тъй като прекарвал повечето време от деня при нея. Хората от селото възприемали Васил като един от безделниците. Бил кротък, възпитан, все търсел с нещо да се занимава. Бил старателен и завършвал всичко, с което се захване.

 

 

Бил общ работник в селската гумаджийница, помагал в сервиз за камиони в Пловдив, приемал и други неща, за да си изкара пари. Не след дълго станало ясно, че баба Диана страда от тежко онкологично заболяване, което започнало да се отразява все повече с всеки изминал ден. Васил продължавал да й помага с каквото и както може, а тя му се отблагодарявала с храна.

Всичко било наред до началото на 2009 година. Тогава Васил променил поведението си. Бил изключително привързан към вече 84-годишната баба Диана и никой не подозирал, че е способен да извърши подобно зверство.

На 18 февруари денят на младежа започнал нормално. Тръгнал към Пловдив, за да помага в сервиза. Там останал през целия ден. Вечерта си хванал рейса за село Първенец. Обичайно пил по едно кафе, след което отивал да види дали баба Диана има нужда от нещо.

След като обърнал чашката с ободряващата напитка на центъра, към 21 часа вечерта се запътил към къщата на старицата. Влязъл вътре и тя го посрещнала с усмивка. Лежала си в леглото и гледала телевизия. Неочаквано събул обувките си и легнал до нея. Започнал да я опипва. 84-годишната жена се стъписала от поведението му. Започнала да го пита какво го прихваща, викала му да се махне и се опитвала да го отблъсне. Васил обаче бил твърдо решен да довърши започнатото.

 

След като разбрал, че няма да стане доброволно, заложил на сила. Започнал да я удря с юмруци по лицето и главата, душил я с двете си ръце, след което я блъскал в рамката на леглото. Баба Диана се съпротивлявала с всички сили, но не успяла да го отблъсне. Той я изнасилил, а докато осъществявал половия акт, продължавал да сипе юмруци.

В един момент възрастната жена спряла да се дърпа, а силите я напуснали. Когато разбрал, че баба Диана, която почти сама го отгледала, е издъхнала, станал от леглото. Огледал се и видял, че навсякъде има кръв от безмилостните му удари. Тогава осъзнал, че е извършил убийство, изплашил се и избягал към вкъщи. Там забелязал, че има кръв и по дрехите си. Свалил ги и ги изхвърлил в кофата за боклук.

На следващия ден, 19 февруари, баба Диана не отива до близкия хранителен магазин, откъдето всяка сутрин си купува баничка с боза.  Това силно притеснило продавачката и тя уведомила внука й, който е кръстен на нея. Той влязъл, а пред очите му се разкрила ужасяваща гледка. Възрастната жена лежала мъртва с разпокъсани дрехи на земята, черепът бил разбит и всичко било в кръв.

Потресен, внукът веднага уведомил полицията. Само след минути пристигнали униформени и криминалисти. Експертизата посочва категорично, че смъртта на жената е причинена по особено мъчителен начин.

Преди да бъде удушена, жената е била жестоко пребита и многократно изнасилена. Жертвата е била със счупен череп, разкъсан очен нерв и множество травми по лицето и тялото, съобщи тогава на пресконференция директорът на пловдивската полиция старши комисар Христо Разсолков. 

Започват разпити на жители на селото, търсят се свидетели, стартира издирването на евентуален извършител. Минават месеци, а следите изстиват. В крайна сметка полицията не успява да стигне до убиеца геронтофил. Въпреки проведените оперативно-следствени действия и ДНК анализ на над 60 лица, досъдебното производство е прекратено, заради неизвестен извършител. Случаят преминава в папките със „студени досиета“. И така цели 8 години.

 

Налетя и на баба Тина и падна в капана

 

В края на месец август 2017 година село Първенец е потресено от второ изнасилване. Оказва се, че извършител отново е Васил. Той влязъл в къщата на 87-годишната баба Тина, като процедирал по същия начин. Започнал да я опипва, след което пристъпил към половия акт. Удрял и душел възрастната жена, която живеела на приземния етаж. Виковете обаче я спасили като по чудо.

Съсед чул, че нещо се случва, и заварил глухонемия да насилва бабата. Изгонил го, а Васил си плюл на петите. Била повикана полиция. Баба Тина разказала какво й се е случило, съседът също. Дали описание на насилника, бил взет за проба и биологичен материал.

Униформените започнали да издирват мъжа, блудствал с жителката на Първенец. Не след дълго погледите били насочени към Васил. Той бил привикан в полицията. Там баба Тина го разпознала, което било достатъчно основание да го тикнат зад решетките.

Междувременно обаче ДНК-то на глухонемия младеж съвпаднало с биологичния материал на извършителя на старото престъпление - изнасилването и убийството на баба Диана от същото село. Освен това, разследващите отличават и сходния подход на действие. Така Васил бил уличен и за действията си преди 8 години. Той обаче признава само за второто престъпление.

Прокуратурата му повдига обвинения и той е изправен пред съда. Според заключението на съдебнопсихиатричната експертиза Васил е могъл да ръководи действията и постъпките си. Той е действал с насилие и физическа агресия, без да проявява съчувствие.

 

12 години затвор за блудство, изнасилване и убийство

 

Магистратите определиха присъда от 12 години затвор при първоначален строг режим за 29-годишния глухоням Васил Петров за блудство с двете възрастни жени от село Първенец и изнасилване, придружено с убийство на едната от тях. Това е общата присъда на геронтофила, след като съдът присъди 2 години и 8 месеца лишаване от свобода за блудството и 12 години за убийството, но впоследствие наложи едно общо наказание.

Делото срещу Васил бе гледано при закрити врати от разширен петчленен състав заради тежестта на обвинението и твърде интимни подробности. Полицаите смятат, че Васил е извършил и други блудства, но жертвите си мълчат от срам. Така или иначе, той излежава присъдата си за две блудства.

 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Батко

Батко

23.08.2021 | 08:52

Само защото е циганин само 12 години!

Отговори
2 1
Насърчавате Циганите

Насърчавате Циганите

23.08.2021 | 03:19

2 изнасилвания и едно убийство - 12 години ;)) Той е бил в ареста 1 година, приспадат се и стават 11. Ще работи там и ще се мотае, 2 работни дни се зачитат за 3 излежани = 11 години стават 7 години и осем месеца и е на свобода. Браво, браво.

Отговори
6 1
читател

читател

23.08.2021 | 00:19

Казва се "при закрити врата".

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?