49

Трагедията, която разтърси Подбалкана: Шивачка роди дъщеря си в дере и я удави

Пенка Тодорова от село Васил Левски, разведена и с две деца, твърди пред полицаите, че не знае защо се е решила на страшната постъпка

На 7 август 2014-а Пенка Тодорова ражда дъщеря си в дере зад фирмата, в която работи. Прерязва пъпната връв, оставя детето в най-дълбокото на водата, която тече там, и си тръгва.  Бебето живее само 15 минути. Майката е откарана в болница заради кръвоизлив.

38-годишната Пенка живеела в карловското село Васил Левски. Тя била разведена, но започнала нова връзка с мъж на име Иван, който бил по-възрастен от нея. Същевременно полагала грижи и за двете си деца от първия си брак, които живеели в Карлово. През ноември 2013 година Пенка се уплашила много, тъй като цикълът й спрял. В главата й се прокраднали всякакви мисли, една от които, че е неизлечимо болна. Въпреки съмненията и терзанията си, жената не посетила гинеколог. Решила да се довери на познанията на знахарка. Отишла до село в Стара Загора, за да се срещне с нея и да получи някакво успокоение. Знахарката и казала, че няма нищо страшно, и я посъветвала да пие чай за бъбреци, като й заръчала точно какво количество и през какъв период от време. Постепенно тя избила лошите мисли от главата си.

На 29 януари 2014 година Пенка започнала работа като шивачка във фирма „Интендантско обслужване“ в Калофер. Вършела работата си съвестно и качествено, не създавала конфликти, като цяло била образцов работник. С настъпването на лятото обаче поведението й рязко се променило. Въпреки жегите, Пенка се обличала с широки дрехи с дълги ръкави. Колежките й в цеха били много учудени как издържа така навлечена при високите температури. Причината била, че е бременна. Напълняла, и то за сравнително кратко време, предвид че е в осмия/деветия месец.

Кошмарът настъпил на 7 август, поредния горещ летен ден. Шивачката отишла сутринта на работа, изпълнявала дневните задачи и се държала нормално. Дори колежките й не усетили, че нещо дълбоко я терзае, а това било бебето, което напирало да излезе от утробата й. Около обяд Пенка се почувствала зле. Започнали да я мъчат изключително болки в корема и кръста. Уплашила се и тръгнала с бързи крачки към бригадирката в цеха. Съобщила й, че не е в кондиция да работи, и я помолила да я освободи поне за малко, за да отиде на лекар и да види какво се случва. Пенка тръгнала. Охранителят на портала, с когото се познавали, я попитал къде е хукнала, а тя му отговорила, че отива на лекар, тъй като се превива от болки и всеки момент може да припадне. Охранителят я наблюдавал и отчел, че се случва нещо странно. Вместо да тръгне към центъра на Калофер, за да търси медицинска помощ, шивачката потеглила към черния път и дерето, които се намират зад фирмата, известни като местността Новите лозя. Смутило го също, че едва върви, а същевременно е обхванала корема си с ръце.

Притеснен от ситуацията, портиерът зачакал нервно Пенка да се завърне, за да разбере какво става. Минал половин час и той  я видял да се връща. Шивачката вече вървяла с бързи крачки и не се свивала от болки. Тя тръгнала към центъра. Към 13 часа медицинската сестра във военно поделение 22180 в Казанлък Биляна Стоянова обядвала със семейството си в заведение в центъра на Калофер. Изведнъж вътре нахлул мъж видимо стреснат. Извикал към сервитьора: „Има ли лекар наблизо? Жена припадна на пейките до чешмата в центъра!“. Стоянова веднага казала, че е медицинско лице, и се отзовала. Стигайки до мястото, видяла, че шивачката е седнала на пейката, във видимо добро състояние, все още в съзнание. 

Сестрата започнала да й задава въпроси, но Пенка отбягвала да дава отговори. Стоянова забелязала, че жената е облята с кръв от кръста надолу и я попитала дали не е бременна или пък да има гинекологични проблеми. Шивачката категорично отрекла. Помолила сестрата за мобилен телефон, за да се обади на мъжа, с когото живее на семейни начала. Заявила му, че не е добре и че иска да дойде. Появил се след 20 минути, видимо притеснен. Обяснил на Стоянова, че не е трябвало днес да идва на работа, тъй като се чувствала зле. Убеждавал я да ходи на лекар, но Пенка се дърпала. Събрали се хора около шивачката, която чакала да пристигне линейка. През това време сестрата забелязала, че кръв напоила и дрехите й в областта на половите органи. „Да не си правила аборт?“, попитала тя Пенка. Шивачката отрекла.

Линейката пристигнала и я откарала в АГ отделението на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово. Пенка била приета. На въпроси на лекарите какво се е случило, тя отговорила, че е родила мъртво бебе, след което го заровила, но не издала къде. От лечебното заведение веднага уведомили полицията. На място пристигнали униформени, за да разпитат Пенка. Пред тях тя признала къде точно е родила бебето и че е починало.

Полицаите незабавно тръгнали към местността, където шивачката родила. При огледа намерили трупа на новороденото в най-дълбоката част на течащата там вода. Последвало обвинение от Окръжната прокуратура, което предвижда лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Според съдебномедицинската експертиза причината за смъртта на момиченцето, което е било живородено, зряло, доносено, без уродство и напълно животоспособно, е удавяне. Според експертите детето е живяло от 10 до 15 минути. Назначената тройна комплексна психиатрично-психологична експертиза доказала, че шивачката Тодорова не страда от психично заболяване и е могла да ръководи постъпките си и да разбира действията си. През цялото време тя поддържа версията, че детето се е родило мъртво и го е оставила в дерето. Ден след като научил за нечовешката постъпка, свекърът й издъхнал. Той имал болежки, но от скандала, в който цялото село оплюло семейството му, се притеснил, състоянието му се влошило и на следващия ден починал.

Престъпление и наказание

15 години затвор - това наказание определи Пловдивският окръжен съд за фермера Ивелин Андонов в началото на ноември 2019-а - две години и половина след зверството. Той бе признат за виновен в умишлено убийство, извършено по особен жесток и мъчителен начин. По искане на прокурор Галина Андреева-Минчева паричната му гаранция от 5000 лв. бе изменена в задържане под стража. От залата той бе изведен с белезници и вкаран в ареста.

“Невинен съм за смъртта на пастира Георги Михайлов. Вярно е, че му ударих два шамара и ритник в седалището, но не съм го пребивал до смърт”, са последните думи на Андонов.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Биби

Биби

19.12.2021 | 15:39

Не знам какво да кажа. Всякакви хора - примитивна работа.

Отговори
5 1
Недоволен

Недоволен

19.12.2021 | 14:36

В статиите се допускат изключително много правописни грешки, които не подхождат на журналисти. А и толкова несвързани добре новини, също се пишат всякакви недомислия. Не подценявайте читателите, те не искат да четат глупости, мислете за тях като за колеги, които винаги могат да ви критикуват.

Отговори
8 0
Ала бала

Ала бала

19.12.2021 | 13:11

Журналята трябва да са конкретни в описанието си. Тук в случките има участие на циганско население, но в стремежа си да сме всички българи, се показват действията на умствено недоразвити индивиди.

Отговори
13 1
мечо

мечо

19.12.2021 | 12:17

Сиган..мангал...анааа

Отговори
12 0
Ковидчо:

Ковидчо:

19.12.2021 | 11:28

Малко се пообъркахте, ама здраве да е. (финалният абзац с "престъпление и наказание" касае друг случай)

Отговори
17 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?