71

Трагедия в Пловдив: За едни 30 лева убиха наследника на руски дворяни

 

13 март 2012 г. Пиянски маратон в апартамент на ул. „Лотос“ в кв. „Изгрев“ завършва с жесток побой, счупен череп и смърт. Полицията започва активно разследване, като само след няколко часа вече има двама арестувани. В хода на делото срещу убийците стават ясни подробности, от които може да се изправи косата на всеки един разследващ. Адвокатът на наследниците на убития Белин Вериньов пък разговаря с тях и научава интересна информация за произхода му. Той проучва историята на рода. Оказва се, че Белин е наследник на белогвардейци, избягали в България след Великата октомврийска революция. Руснакът се заселил в Пловдив доста години преди трагедията, създал семейство. Но се променил, когато си намерил приятели, любители на чашката. Събирали се на различни места.

 

24-годишните Мартин Митев и Георги Димитров били приятели от детство. Двамата обичали чашката и почти ежедневно се напивали до припадък. Често се събирали с други двама - Валентин Вълев и Белин Вериньов, за да си организират алкохолни маратони. Импровизираната кръчма била в апартамента на Вълев на ул. „Лотос“ в пловдивския квартал „Изгрев“. Мъжете си купували ракия за по 2 лева литъра от бакалиите в „Столипиново“. В апартамента нямало мебели, нито вода и ток. Това обаче никак не им правело впечатление. Обръщали кашон за маса, нареждали две-три табуретки, а продънен фотьойл служел за легло. Правото да го ползва се падало на този, който първи се напие до безпаметност. Бързо намерили цаката на тъмното. Оставяли външната врата към стълбището отворена, за да влиза светлина. Самият Белин често оставал да нощува при Валентин. Георги и Мартин също ходели на гости. Така се стигнало до фаталния 13 март 2012 г.

Мартин предложил на Георги да отидат да видят Валентин. Научили, че бил ранен. Предишната вечер след пиянски скандал негов сътрапезник го ударил със стол по главата. Двамата купили от "Столипиново" половин литър ракия. Алкохолът бързо свършил. Георги извадил 4 лева. Искал приятелите му да отидат и да купят. Те се върнали с нова бутилка. Набързо я изпили.

Парите им обаче свършили.

Компанията започнала да се чуди откъде да си вземе ново количество пиячка. Валентин предложил да отидат до село Свежен, където дядо му има къща. Знаел, че възрастният човек има инструменти, които щели да продадат за скрап и да си купят още пиене. Повикали свой познат с лека кола, който се съгласил да ги закара до Свежен. За курса обещали да му платят 60 лева. По пътя Валентин, Мартин, Георги, Белин и още един техен познат пили бира.

Почти ежедневно компанията си организирала алкохолни маратони

 

“Като стигнахме, дядката го нямаше. Прескочихме през оградата, влязохме в работилницата на двора. Пълно беше с вехтории, но взехме само бормашината, шмиргел, наковалня, медни тави, малък телевизор и други инструменти”, разказват от тайфата по време на делото.

Щом се върнали в Пловдив, продали част от инструментите за 120 лева в пункт за скрап. Другите изтъргували за 83 лв. Понеже били прибрали и телевизора на дядото, повикали свой познат, който го взел за 13 лева. Компанията купила ракия и два ваучера за телефон. Мартин, Георги, Валентин и Белин отишли в квартирата на улица "Лотос". Седнали на различни места. Вериньов се настанил на дюшека, Вълев на килима. Мартин и Георги пък седнали на табуретките. Започнали да пресмятат колко пари са взели от продадените крадени вещи. Обаче не им излизали 30 лева. Развикали се. Започнали да се питат кой ги е взел, къде са ги оставили. Чудели се да не би да са ги изгубили.

Накрая решили, че Белин ги е скрил, за да си купи алкохол, но тайно от тях. Мартин и Георги започнали да го бият с юмруци по главата, тъпчели го с крака. “Не съм взел парите, кълна се. Не ви лъжа, оставете ме, ще ме убиете", молел се Белин. “Не, ти си ги скрил, давай ги, иначе с теб е свършено”, отвърнали двамата. Единият от тях свалил колана си и нанесъл няколко удара по тялото на Белин. Валентин се опитвал да ги спре, но не успял. Те му се заканили, че ако се намеси, ще посегнат и на него. Мъжът се свил в ъгъла на стаята. Налагали Белин с кожен колан. Когато се уморили да го бият, седнали да пият алкохол.

После го ударили с дървен стол по главата. Продължавали да питат къде са парите, но мъжът притихнал и не се движел. Пребъркали му джобовете и открили в тях 12 лева. Според съдебномедицинската експертиза жертвата е бита около половин час. Уморени, двамата си викнали такси, за да се приберат и да спят. Валентин искал да помогне на Белин, но нямал мобилен телефон, за да позвъни на 112. Ходил да търси съседите за помощ, но като видели, че е пиян, те затваряли вратите си и го игнорирали. Валентин се прибрал, завил бития гост с одеяло и заспал.

Магистратите дадоха общо 30 години затвор при първоначален строг режим за двамата извършители

 

Призори пристигнал един от редовните посетители на квартирата и видял, че мъжът под одеялото е с отворена рана на главата и кръв по лицето. Челото му било студено.  Белин бил починал. Обадили се на полицията, а аутопсията показала, че ребрата му са потрошени, черепът счупен, а мозъкът му - с кръвоизлив.

Полицията успяла да задържи виновниците още на следващия ден. В крайна сметка те получиха общо 30 години затвор при първоначален строг режим - Митев 17 години, а Димитров 13. Двамата бяха осъдени и да заплатят солидарно на близките на пострадалия сумата от общо 300 000 лв. за причинените им с деянието неимуществени вреди. Присъдата бе потвърдена на три инстанции.

снимки от Булфото и pixabay.com

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

14.08.2022 | 10:36

при уж лошия СОЦ тия щяха да получат смъртна присъда

Отговори
8 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

14.08.2022 | 10:35

от пияния и лудия бяга

Отговори
3 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

14.08.2022 | 10:34

А Л К О Х О Л Ъ Т н е п р о щ а в а

Отговори
3 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?