2374
Следвайте ни

Трагедия! Баща закла сина си след зверски запой, присъдата е жестока

viber icon

В нощта на 13 срещу  14 юли 2019-а асеновградското село Козаново потъна в кръв. Баща и син, вече солидно почерпени, влезли в остър конфликт. По-младият грабнал нож и започнало боричкане. Всичко приключва, след като острието го пронизва. Няколко часа по-късно селото е блокирано от полиция.    

Йордан и Цветан Филипови са баща и син. Живеели заедно в къща в село Козаново, като имали и ранчо край населеното място. Бащата имал две деца, като едното от тях и съпругата му го напуснали предвид страстта му към алкохола и честите разправии между него и сина му. 60-годишният Йордан последно работил като професионален шофьор и карал камион. Полицаи го хванали пиян зад волана и това му коствало както книжката, така и работата. 35-годишният Цветан пък бил заварчик. Преди живеел с жена си Мирослава, с която се познават от малки, ала тя го напуснала. Така баща и син останали сами.  

Хората от Козаново разказат, че двамата често пиели, а с покачването на градуса започвали и скандалите помежду им, които често прераствали в бой. Отношенията им били толкова обтегнати, че дори живеели в отделни къщи, които се намират в съседство. Последно двамата се скарали сериозно малко преди Цветница. Тогава техен съсед едва ги разтървал и предотвратил евентуален фатален край.

Тогава униформени от полицията в Асеновград били изпратени в Козаново на адреса на семейството след подаден сигнал. Посрещнал ги Цветан, който държал в ръката си нож. Веднага пристигнал и бащата, който казал на сина си да остави ножа и той го направил веднага. После младият мъж започнал да обяснява на служителите на реда, че го следят, че го наблюдават, че го гледат дори и в момента. Полицаите го отвели в районното, след което Цветан бил настанен в Центъра за психично здраве в Пловдив, където прекарал седмици.

След като го пуснали и се върнал в Козаново, старата песен продължила. Цветан и баща му често прекалявали с алкохола, следвали жестоки разправии, които били традиция от години. Същият сценарии се разиграл и във фаталната нощ. Бащата и синът му седнали да пият в събота вечер вкъщи. Солидно почерпени, те са насочили към вилата в местността Юрта. След като си свършили работата по овошките, те отново се запили. Обърнали литър и половина ракия и започнали да се карат. Цветан буйствал, бутал по земята и трошал всичко наоколо. По някакъв начин баща му успял да го усмири и да го сложи да полегне. Два часа по-късно пияният син се събудил и бил още под влияние на изпития алкохол. Грабнал нож, с който преди това си рязали сланина за мезе, и нападнал баща си Йордан. Започнала среднощна схватка. След неколкоминутна борба родителят успял да изтръгне ножа от ръцете му. Тогава започнал да го ръга безмилостно където свари. Направил 11 прободни рани, като три се оказали дълбоки и фатални - една във врата и две в гръдния кош. След секунди Цветан издъхнал, а тялото му плувнало в собствената му кръв.

След жестокото убийство на сина си Йордан си сменил дрехите. Обадил се на свой приятел и му заявил, че синът му Цветан си е прерязал вените и трябва да го погребват. Приятелят му от селото на свой ред се обадил на кмета Атанас Тянев, като му съобщил вече казаното и му заръчал: „Кмете, гответе погребение, че Цветан се е самоубил”.

"В неделя сутринта ме събуди един братовчед на загиналия, който страда от епилепсия. Каза ми, че е станало нещо лошо, и аз помислих, че е станало сбиване в селската кръчма. Той ми каза: "Цецо си почина, прерязал си е вените“. Веднага се обадих на полицията и отидохме на място. Там всичко беше в кръв. След като щракнаха прангите на Данчо, той започна да говори някакви глупости - че бил козанска барета, нинджа и той щял да съди униформените, че са го арестували. Направиха му тест с дрегер - показа 1,75 промила. И това е часове след мелето. Не знам колко е бил пиян тогава. И на децата им е ясно, че е убийство. Ченгетата питаха Данчо къде е ножът, а той им каза, че ще го намерят след 2-3 дни, и че го е хвърлил в храстите. Оказа се, че острието е под тялото на момчето“, разказа тогава пред репортер на "Марица“ Тянев. Цялото село бе втрещено от кървавата разпра и пожела да види Йордан зад решетките.

Униформените задържали Йордан, а часове по-късно прокуратурата му повдигна обвинение за убийството. Бащата, заклал собствения си син, бе изправен пред съда в Пловдив. По време на едно от заседанията бе разпитана жената на покойния Цветан.

"Те често се караха, имаше скандали. Най-често бащата беше виновен. Приеха много, дори ежедневно - доста големи количества. Бившият ми съпруг Цветан имаше проблеми с алкохола, но не е проявявал агресия нито към мен, нито към баща си. Работеше в строителна фирма. От пиенето получи епилепсия. Обясних на бащата му, че това ще бъде фатално, но той продължи да му дава тайно пиене. Не можех да опазя Цветан от алкохола и си тръгнах. Баща му и с мен не се държеше много добре, всичко беше на наш гръб“, разказа при разпит пред съда Мирослава.

В крайна сметка магистратите от Апелативния съд в града под тепетата решиха Йордан Филипов да лежи 16 години в затвора. Съдебният състав прие за безспорно установено, че ударите са нанесени именно с единствено иззетия от местопроизшествието нож, а не с втори нож, както бе първоначално прието в обвинителния акт и мотивите на Окръжния съд. Апелативните магистрати категорично отхвърлиха версията на Йордан, че е действал при условията на неизбежна отбрана. Те се позоваха на изслушаните от тях трима експерти, които посочиха в своето заключение, че нараняванията по тялото на Цветан са нанесени със значителна сила и не могат да бъдат получени случайно при борба и отблъскване. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?