Следвайте ни

Тарикатска схема: В Пловдивско масово се продават коли, минали границата като "катастрофирали" СНИМКИ

viber icon

Нова тарикатска измамна схема разкри Агенция „Митници“. Тя е свързана с масов внос на коли, записани като "катастрофирали" и "повредени", за да се избегне плащането на мита и ДДС.  До момента са установени 29 случая, в които са избегнати данъци в общ размер на над 220 000 лева. 


От свои сигурни източници "Марица" научи, че десетки коли в няколко автокъщи в Пловдивско и продаваните само по интернет от региона са вкарани именно по втория начин. Така заплатеното за вноса излиза почти нищо в сравнение с генерираната печалба по-късно. 


Във връзка с измамната схема, директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев е разпоредил проверка на декларирането на коли от трети страни за периода от началото на миналата година то 1 юни 2021 г. във всички митнически учреждения.Поводът са установени случаи на допускане за свободно обращение (внос) в митнически учреждения в структурата на ТД Южна морска на луксозни леки автомобили, за които е констатирано, че са декларирани и приети силно занижени митнически стойности с цел избягване заплащането на мито и ДДС.

С цел оправдаване приемането на митническа стойност до 10 пъти по-ниска от реалната на аукциони и търгове, в голяма част от случаите колите са описани като „катастрофирали“, „повредени“, „дефектирали“, „наводнени“, „ударени от градушка“, както и „с механични проблеми“ и други, които не са видими и се доказват единствено с техническа експертиза.  

Констатирани са случаи, в които при митническото оформяне е прилаган снимков материал на катастрофирали автомобили, но в хода на проверката е установено, че те не отговарят на реално представените пред митническите учреждения.

В потвърждение на горното са и задържаните на 5 юни три луксозни коли, описани по документи като катастрофирали. При проверката, извършена от подновения състав на МП „Пристанище Бургас Център“, е установено, че по автомобилите няма никакви следи от катастрофи, а декларираните стойности не съответстват на състоянието им.

Възложената от директора на Агенция „Митници“ проверка ще приключи в началото на юли. До тогава всички автокъщи ще бъдат под лупа. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Моцарт

Моцарт

17.07.2021 | 07:58

Голяма е далаверата с колите още от 1989г.Голяма част от тези т.н.дилъри направиха милиони и въртят други бизнеси.Данъците, митата и таксите,които плащаха са мизерни,а цените на предлаганите коли са надути.Никой не търси гаранция за продадената кола.Нека данъчните се разровят малко по-надълбоко и оттам ще излязат много скрити измами и ще има доста начети и ще се вкарат свежи пари в държавната хазна.Други правят друга врътка,като изкарват съветски коли от България с добър външен вид/бракувани/така са представени и ги продават на зап.колекционери за 5 хил.евро и не отчитат печалба никъде.Всичко потъва в техните джобове.

Отговори
2 2
Осод

Осод

28.06.2021 | 21:03

Хахаа що си мислите че това се играе от сега ! Тая схема съм я чувал преди десетки

Отговори
26 1
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

28.06.2021 | 18:37

Да,но българина е изобретателен.Този номер ще секне,но на негово място автоматично ще дойде друг.Така е,защото ако българина е задоволен финансово от държавата,ще си купува нови коли и няма да прибягва до такива мушингии.

Отговори
31 11
Пиночет

Пиночет

29.06.2021 | 16:09

Финансово задоволен от ДЪРЖАВАТА ??!!!! Нострадамусеее заседнал си в 70 те !!! Лошото е че повечето са така и това е една от причините да сне на тоя хал !!!

Отговори
14 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?