Следвайте ни

Тарикати от Пловдив изпързаляха заложни къщи с фалшиво злато

viber icon

Мъж и жена от Пловдив набутаха две заложни къщи с 16 бона.

През юли миналата година двойката измамници закупили 50 броя монети със златно покритие. Те били с ликовете на Кeмал Ататюрк, Джордж V и Кралица Елизабет, а някои от тях имали малка халка в единия край и червен конец. Продавачът ги уверил, че са качествени и могат да ги пласират като златни. Това доказала и проверка в златарско ателие в „Столипиново“ - покритието отговаряло на 22-каратово злато и издържало на киселина т.е. не се разваляло.

Всяка от монетите тежала по 7,25 грама. Приятелите се договорили да опитат да ги продадат. Двамата отишли в заложна къща в Пловдив, където ги показали на собственика. Той ги одобрил и на два пъти платил за заложени „златни“ монети, а всъщност вътрешността им била от метал. Два пъти преметнали и заложната къща в Първомай. В един от случаите в измамата участвал и трети човек.

На 31 август е подаден сигнал за измамата в полицията и тримата били задържани. По делото са извършени разпити на свидетели, изготвени експертизи, иззети веществени доказателства и други. От общия размер на щетите - 16 бона, ощетените заложни къщи са си получили обратно  2 750 лева.

Измамниците вече са с обвинение, предстои Районния съд да насрочи заседание по делото. 

 

 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

НОСТРАДАМУС до потърпевшите

НОСТРАДАМУС до потърпевшите

28.01.2021 | 20:29

Кьорав карти не играе.Ако аз бях на ваше място щеше да ме е срам да си призная,че съм толкова бос на тема злато,сребро и платина.

Отговори
3 0
АЗ съм

АЗ съм

28.01.2021 | 20:10

Нещо не мога да разбера къде е измамата. Значи отиват двамата и казват, ето ви тука едни монети, колко пари давате. Онзи от къщата смята че са златни, тъй като е достатъчно т@п за да не може да провери сам, а това се дава като задача за 5 клас, когато се учи връзката между обем, маса и плътност. Та онзи им дава 16 хил. защото САМ ги оценява на толкова. Някой да го е карала да ги оцени на 16 хил., той сам си го решава това. Ама не били златни, ами няма значение, цената не се определя само от това. А Тони Михайлов е добре също да се върне в училище, защото "вътрешността им била от метал" е велика глупост, златото също е метал, метали са много хим. елементи, а техните вещества или сплави също са метали.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?