Следвайте ни

Такси копърка в Пловдив отърва яка глоба, причината ще ви смае

viber icon

Пловдивчанин, извършвал таксиметрова дейност без разрешително, се размина на косъм от солена глоба в размер на 500 лв.  

Късметлията бил спипан в крачка на 28 май тази година. Той паркирал "копърката" си „Хюндай“ на ул. „Георги Сестримски“ в града, когато го проверил инспектор от „Автомобилна администрация“. Установено било, че автомобилът имал табела "такси", водачът му извършвал таксиметрова дейност, но нямал валидно разрешително от община Пловдив за това.

Нарушението било описано и  преценено като такова по чл.31, ал.1, т.1 от Наредба 34 от 06.11.1999г. на МТ. Именно за нарушение на тази разпоредба бил съставен и акт на таксиджията.  Въз основа на този акт е издадено наказателното постановление, в което пък нарушението било преценено като такова по чл.24, ал.1 , предл. последно вр. с чл.24а, ал.1 от ЗАП.

В хода на съдебното следствие е разпитан иснпекторът, който потвърдил написаното в акта. 

Според магистратите е безспорно, че има извършено нарушение, но наказателното постановление е опорочено поради наличие на процесуално нарушение. Налице е коренно различно квалифициране на нарушението в акта - по разпоредба от Наредба, а в наказателното постановление -  по разпоредба от закон. 

„Квалифициране на нарушението по различни нормативни актове в акта и постановлението е съществено процесуално нарушение, което винаги води до отмяна на постановление като съществено нарушаващо правото на защита. Поради това наказателното постановление следва да бъде отменено като незаконосъобразно“, се казва в мотивите на съда. 

В крайна сметка, Районният съд в Пловдив отмени наказателното постановление за глоба в размер на 500 лв и осъди Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ да заплати на таксиметровия водач сумата от 100 лв. за направените по делото разноски.

Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок пред Административен съд - Пловдив.

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?