Следвайте ни

Свиреп зет преби тъща си с джанта заради имот

viber icon

В края на октомври 2009 година Раиф Али от село Розино се насвяткал и тръгнал да трепе Зерифе, защото мислел, че тя е предизвикала изгонването му от дома.

38-годишният Раиф Али живеел със съпругата си Неджибе в пловдивското село Розино. В началото любовта помежду им била силна, разбирали се добре. Родили им се три деца. Семейството обитавало къщата на тъщата на Раиф в селото - Зерифе Мустафа.

Не след дълго главата на семейството и баща на три деца се отдал на алкохола. Станал зависим и злоупотребявал в продължение на години. Децата му растели, а Раиф се променил драстично. Сринал се, бил неспособен да изпълнява ежедневните си задължения.

Заради пиячката започнали редовни скандали между него и тъщата му Зерифе. Основният повод било желанието на Раиф тя да му припише къщата. Възрастната жена обаче отказвала, защото се страхувала, че ще я продаде и ще изпие парите, като остави без покрив семейството си.

Скандалите и вербалното насилие прераснали в остри конфликти, тормоз и побои. Раиф все по-често посягал не само на тъщата си, но и на своята съпруга и на децата си. През февруари 2009-а, след поредното посегателство, той е отстранен от къщата им след съдебно решение, като му е забранено да доближава семейството си. Изнесъл си багажа и заживял под наем в покрайнините на Розино. Въпреки алкохолната му зависимост и проблемите, съпругата му Неджибе продължила да контактува с него и да го посещава заедно с децата им, вече на възраст между 7 и 18 години. Раиф понякога също ходел в къщата им и раздавал правосъдие на пияна глава.

На 25 октомври напрежението ескалира до краен предел. Двамата съпрузи се видели в селото и се уговорили Раиф да се качи на вилата към 17 часа. Това обаче не станало. Той се напил с бира и ракия и тръгнал към къщата, в която било семейството му.  Като го видели пиян и безкрайно ядосан, съпругата и децата му избягали от страх, а Раиф крещял, че иде за смърт.

Той взел метална джанта и залостил 79-годишната си тъща. Една от версиите е, че се опитал да я накара да припише къщата на негово име. Зерифе обаче не се съгласила и последвало смъртно наказание. Започнал да нанася удари по главата и тялото <210>, докато тя издъхнала в адски мъки. След това захвърлил джантата и започнал да вика за помощ. След минути на място дошли полицаи, като пред тях Раиф твърдял, че е намерил старицата в това състояние. Впоследствие си признал, че я е убил. Той е арестуван и пъхнат в ареста.

В началото на месец март следващата година Окръжният съд в Пловдив го праща в затвора за 18 години. Присъдата е потвърдена и на следващата инстанция. Така Раиф е изпратен в затвора в Стара Загора.

„Признавам се за виновен и съжалявам. Всичко стана, защото не мога да овладея пиянството си". Това каза в съдебната зала Раиф, преди да чуе присъдата на окръжните магистрати.

„Искам да говоря насаме за пет минути с жена ми“, примоли се Раиф Али, когато видя съпругата си. „Аз не искам!“, отвърна студено жена му Неджибе и излезе от съдебната зала, за да доведе сина им Абдула. 15-годишното момче бе разпитано като свидетел на драмата, разиграла се във фамилната им къща. Детето се разтрепери и не успя да даде смислени обяснения. Затова се наложи съдия Кирил Николов да прочете показанията му, дадени на предварителното следствие, където разказва, че баща му кълнял и се заканвал: „Тази вечер някой ще умре!“. Няколко пъти споменавал и името на тъщата. В това време жената, която била трудноподвижна, останала сама в дома си. Раиф видял джанта на двора, взел я и с нея цапардосал бабата по главата. Жената е изпаднала в безсъзнание още с първите удари и дори не се опитвала да се съпротивлява, обясниха на заседанието в съда тогава  съдебните медици.

„Майка ми беше добра жена. На Раиф всичко му беше криво и черно“, през сълзи разказа Неджибе. В дните след убийството съпругата е разговаряла само веднъж с мъжа си в участъка на полицията в Карлово. През цялото време Раиф само плачел. Единствените думи, които тя му казала, били: „Господ да ти е на помощ!“.

Експертизата, изготвена от съдебните медици, гласи, че Раиф Али страдал от синдром на алкохолна зависимост, която така променила същността му, че дори самият той не можел да се познае.

През месец март тази година мъжът от Розино поиска предсрочно освобождаване от затвора. Съдът в Стара Загора уважи искането му да си спести близо 4 години от наложеното наказание. Прокуратурата обаче остана недоволна от определението и го атакува като незаконосъобразно пред Апелативния съд в града под тепетата. Държавното обвинение смята, че от приложените доклади от затвора не може да се обоснове категоричен извод, че корекционният процес с осъдения е завършил.

„Видно е, че Раиф Али неотдавна - през 2018 г., е допуснал на няколко  пъти нарушения на реда и дисциплината, за което са му били налагани съответните наказания. Поради това прокуратурата счита, че корекционната работа спрямо него следва да продължи за изпълнение заложените цели и задачи в плана на присъдата и с оглед постигането на целите на наказанието“, гласят мотивите на прокуратурата.

Апелативните магистрати счетоха, че протестът срещу предсрочното освобождаване на Раиф е основателен и отхвърли твърдението на колегите им от Стара Загора, че осъденият се е поправил и превъзпитал.

„В докладите от затвора няма мотивиран отговор дали е постигнато изменение в ценностните нагласи на Раиф Али според индивидуалния план на присъдата, която трябва да е взела под внимание конкретното извършено правонарушение. Анализът на данните от докладите сочи, че няма яснота за резултатите от корекционния процес при лишения от свобода, тъй като не са фокусирани първоначални регистрираните проблемни зони, сред които е зловредната употреба на алкохол.

Данните за поведението на осъдения до известна степен са негативни във връзка с грубите дисциплинарни нарушения, допуснати при извеждането на Раиф Али извън контролираната среда, за да работи на външен обект, където е допуснал грубо отношение към длъжностни лица и други нарушения.

Липсва една от кумулативните предпоставки за предсрочно условно освобождаване, тъй като осъденият Раиф Али не е дал всички изискуеми доказателства за своето поправяне“, гласят пък мотивите на апелативните магистрати в Пловдив. Това означава, че ще трябва да излежи и остатъка от присъдата си и да излезе на свобода в края на 2024 или началото на 2025 година.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

USA

USA

15.05.2021 | 19:34

Лъже кучето че се е поправил! Ще излежи и пак ще утрепе някой.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?