Следвайте ни

Свидетел по случая НОИ: По-лесно е да вземеш болничен, отколкото карта за градския транспорт

viber icon

Свързани новини

По-лесно е да вземеш болничен от тази комисия, отколкото карта за градския транспорт. Това е казал един от свидетелите по случая с източването на НОИ с фалшиви болнични, посочи на брифинг наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов. 

„Назначените десетима служители във въпросната фирма са били от различни краища на страната, предимно от Северна България. Собственикът им обещал солидно заплащане. Преди тези служители са заемали нискоквалифицирани длъжности, а след назначаването им на трудов договор във фирмата, те са осигурявани на максимален осигурителен доход.  След това бизнесменът пристигнал в Пловдив и се е срещнал с председтеля на ортопедичната лекарска комисия. По данни на един от свидетелите, собственикът на фирмата е бил в много близки отношения с арестувания лекар. И от този момент през 2017 година е започнало издаването на болнични листове на тези служители. Категорично е  доказано, че нито един от тях не е присъствал и не е бил на преглед. Освен това, болничните са се издвали на конвейер Според друг от свидетелите, това бил изграден стереотип на работа на тази лекарска комисия, която заседава от 2004-2005 година. Там болнични са се издавали на общо основание“, каза прокурор Пехливанов. 

Той допълни, че схемата е била изключително изпипана. Свързана е с така наречения болничен туризъм - прегледите се извършвали в Пловдив, болничните са носени в София.  Парите се превеждали по микросметки, след което собственикът на фирмата – Стефан Грозев, ги е пренасочвал към своята банкова сметка. 

Арестуваният известен пловдивски ортопед и председател на ортопедична комисия д-р Георги Кръстев е с наложена мярка за неотклонение "гаранция" в размер на 30 000 лева. Срещу него са повдигнати обвинения за извършване на документна измама, както и за съставяне на амбулаторни листове с неяврно съдържание. Санкцията, която се предвижда по закон е от 3 до 15 години затвор, конфискация на имущество и лишаване от права. 

„Прави впечат;ение, че всички болнични листове са издадени са максимален период от време. След личен лекар, който може да отпусне до 14 дни, се пристъпвало към лекарската комисия, която може да издаде такъв болничен лист до 180 дни за временна нетрудоспособност. Всичко е перфектно изчислено, няма дори един болничен, който да е просрочен“, коментира наблюдващият прокурор.

Бизнесменът Грозев все още се укрива от полицията. 

 

Свързани новини

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Телец

Телец

25.08.2020 | 15:02

Само едно казвам ако е виновен да носи вина.... Ако не е тези свидетели дано имат неистова нужда от д-р Кръстев... Щото е магьосник в професията си....

Отговори
4 1
Телец

Телец

25.08.2020 | 14:59

Тя тая шибБ. ана система, един за 60 милиона му гледахме цяла България голия дебел зад. Дник... Тук за 100 000лв... А по кротко де.... А тия свидетели дето тая тъпа прокуратура изработва сама... Са направо Гнусни... Но човека е опозорен...

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?