Следвайте ни

Строителни абсурди: Зазидаха в къща електрически стълб

Електрически стълб  беше вграден в къщата в Арман махала,  вдигната  без строително разрешение. След разпореждане на кмета на "Северен" инж. Ральо Ралев  обитателите на постройката сами са я премахнали.  

През годините, в които е районен кмет, инж. Ралев се прочу с безкомпромисната си битка с незаконното строителство.  Засега нито жалбите в съда срещу  заповедите му, нито  яростните клетви, които наскоро бълваха по негов адрес собствениците на незаконен двуетажен палат по време на поредната акция, успяха да спрат районния кмет. 

Оказва се, че не е толкова лесно да се пребориш с незаконен строеж, въпреки че нарушенията са очевидни. Голяма масивна къща, изградена  без необходимите документи на ул. "Дилянка" до Шекер махала (срещу полицейския участък), не може да се пипне с пръст заради дългата съдебна сага.  Заповедта за премахването , издадена от районния кмет, беше веднъж обжалвана и потвърдена от ВАС. Въз основа на решението на върховните магистрати инж. Ралев повторно е наредил събаряне. Въпреки решението на ВАС пловдивският Административен съд отмени насроченото премахване на къщата. Сега за втори път се чака ВАС да реши куриозния казус. 

Съдебна епопея се разиграваше цели  пет години и за незаконните къщи в Арман махала. Тази одисея най-после наближава финала си - от 25  заповеди съдът се произнесе по 23 в полза на районното кметство. За още два имота се чака решение. Принудително, в присъствие на полицията, са премахнати 16 масивни и паянтови къщи. Някои  доброволно са разрушени от самите нарушители, а един от собствениците е обещал да бутне на 1 юни палат на три етажа. Ако не го изпълни, кметството ще изпрати багери. 

Ральо Ралев наскоро е подписал нови 15 заповеди за събаряне на незаконни жилищни постройки, кацнали  направо върху  северния обходен канал до Шекер махала. И те се обжалват.   

Преди събарянето администрацията проверява имотното състояние на нарушителите. Който няма къде да живее, подава заявление и го включват в списъка за общинско жилище. Но обикновено се оказва, че или са продали собствен недвижим имот, или имат друг, разказва инж. Ралев.  

Категоричен е, че всички граждани трябва да са равни пред закона, и добавя,  че не дели хората на роми, турци и българи. Заповеди за събаряне в "Северен" са издавани и на българи, а и на арменец и италианец, който сам е премахнал незаконната си постройка.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?