Следвайте ни

Старт на делото за бутнатата къща на Куцоглу

viber icon

Вероника Иванова, пълномощничката на фирмата, бутнала къщата на Куцоглу на ул. "Гладстон" 12, която била паметник на културата, се изправя пред Окръжният съд. Стартът на разпоредителното заседание  е в 14 часа днес. На него ще стане ясно как ще протече делото и дали Иванова ще се признае за виновна. 

Припомняме, че бизнесдамата била пълномощник на "Неокор билдинг ЕООД, създадено през 2017 г. Основен предмет на дейността на фирмата били строителство и покупко-продажба на недвижими имоти.

Сградата на ул. "Гладстон" 12  се намирала под закрила на Закона за културното наследство и всякаква намеса - ремонт, реконструкция, преустройство и възстановяване, можело да се извършва само след предварително съгласуване със съответните институции. 

Илиева знаела, че сградата е под закрила на специалното законодателство.  Първоначалната идея била постройката да се реставрира, да се дострои и да се продаде. През 2018-а от фирмата била потърсена професионална помощ от архитект и бил изготвен проект за реконструкция.  Проектът включвал запазване на фасадата с декоративните пластики и допълване на изчезнали фрагменти, видими в архивни документи. 

По отношение на внесения проект, имало положително становище от НИНКН, след което той бил съгласуван с Министерството на културата.  Въз основа на него, през март 2019-а, главният архитект на район „Централен“ издал разрешение за ремонт, възстановяване и и реконструкция на съществуващата сграда, но не и за срутването й. 

Въпреки това, на 5 юни същата година Илиева, отклонявайки се от обхвата на разрешението за строеж, се свързала със строителна фирма,  за да изпрати багер в имота на „Гладстон“ №12. 

Обяснила на собственика, че машината трябва да събори парче от едната стена. Когато той си тръгнал, Илиева наредила на багериста да събори и другите две стени, което било сторено. На другия ден тя извикала транспорт за извозване на отпадъците. 

Междувременно започнало разследване на причините постройката да бъде съборена, наместо реконструирана и възстановена. По делото са били разпитани свидетели, назначени са били и са били приобщени заключенията на строителни експертизи, според които състоянието на сградата е било задоволително и атмосферните условия не са довели до повреди. Било е установено, че действията по премахване на постройката не са били съгласувани и одобрени от Министерството на културата, като са били реализирани в нарушение на изричните процедури на специалното законодателство – Закона за културното наследство.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в извършването на което Вероника Илиева е обвинена, е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 2000 до 10 000  лева.

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Смях по пловдивски

Смях по пловдивски

17.05.2021 | 08:48

Голям смях ти казвам. Сградата се намирала под Закрила на културното наследство, но какво направиха общината и другите чиновници, чиито прозорци са на метри от там? 1 година сградата беше оградена и имаше реклами какво ще се строи там. Не е ли редно освен тази жена на съд да отидат и тези разрешили бутането на сградата, че дори и тези, които трябва да следят за закрилата на културното наследство, защото не са си свършили работата!

Отговори
8 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?