Следвайте ни

Сряда и петък – черни дни за шофьорите у нас

Най-много загинали при катастрофи в Пловдив има през месеците юли и септември

viber icon

Два дни от седмицата се оказват фатални за българските шофьори. През цялата минала година в сряда и петък се отчита най-голям брой на загиналите на пътя, сочи справка на „Марица“ в Портала за отворени данни. В средата на седмицата са загубили живота си общо 76 души, а в петък – 75. Следващите „черни“ дни според статистиката са почивните – събота и неделя. През 2020-а в събота са загинали 70 души, а в неделя – с един повече. Най-малък е броят на загиналите във вторник – 47. 

По отношение на катастрофите, цифрите по дни изглеждат малко по-различно. През миналата година най-много тежки сблъсъци има в началото и в края на седмицата - в петък – 884 и в понеделник – общо 852. Четвъртък е третият ден за меле по пътищата, като тогава са регистрирани 850 катастрофи. Най-малко са сблъсъците в неделя – 674. 

Като часови пояс картината на тежките сблъсъци на пътя е още по-интересна. Данните сочат, че най-малко са катастрофите в интервала от полунощ до 6 часа сутринта. След това започват да се покачват с всеки час. Между 7 и 10 нарастват, като първият пик настъпва между 10 и 12 часа. В този часови диапазон са регистрирани най-много катастрофи през 2020-а. Между 12 и 14 отново има спад. От 14 до 16 отново се наблюдава рязко покачване, като вторият дневен пик настъпва след приключване на работното време – между 16 и 19 часа. Това е и интервалът когато се регистрират най-много катастрофи през деня. По-конкретно данните сочат, че най-черни са 60-те минути между 17 и 18 часа. 

По отношение на възрастта, данните от Отворения портал сочат, че най-много са загиналите шофьори от 25 до 65 години - 175. На следващо място по смърт на пътя са най-възрастните зад волана – над 65 – общо 44 за миналата година, а на трето – „пресните“ шофьори между 18 и 20 години – общо 16. 

Същата тенденция се наблюдава и при загиналите в катастрофи пътници и пешеходци. Най-много са тези на възраст между 25 и 65 години. 

Статистиката сочи, че най-черни за пловдивските шофьори и техните спътници се оказват месеците юли и септември. През двата месеца в катастрофи са загинали по 7 души от града и региона. На следващо място по тежки сблъсъци в Пловдивско са май, октомври и ноември. Тогава жертвите са с 40 % по-малко – по 4 души. Най-малко смърт на пътя в областта е имало през март и април – по една жертва. Следват ги януари, февруари, юни, август и декември с по двама загинали. 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?