Следвайте ни

Спецпрокуратурата разследва субсидиите в градския транспорт на Пловдив

Привикват на разпит топобщинари от мандатите на Славчо Атанасов и Иван Тотев

viber icon

Досъдебното производство е по жалба на Ангел Батаклиев, който твърди, че неправилното разпределение на компенсаторните плащания ​е довело до фалита на управляваното от него дружество  

Специализираната прокуратура  - София привиква бивши общинари  да дадат обяснения за изплащането на субсидиите и компенсациите в градския транспорт на Пловдив в периода от 2007 до 2013 г.  Призовките са връчвани във вторник вечерта.

Сред призованите в качеството на свидетели  са председателят на Общинския съвет Александър Държиков, който от 2011 г. до 2015 г.  беше зам.-кмет по транспорт, бившите зам.-кметове  Розалин Петков (в същия мандат) и  Александър Константинов (2008 - 2011 г.), бившите директори на правната  дирекция в Община Пловдив Савина Петкова, която по-късно оглави  градския парламент,  и Илиян Иванов, който сега работи в район „Западен”. 

Показания в спецпрокуратурата  ще дават също така  бившият шеф на ОП „Организация и контрол на транспорта” Никола Янакиев, работил  от 2010 г.  до 2013-а  в Общината  и   юристът  Георги Стоилов. Всички те са слагали подписите си под документите, свързани с изплащане на компенсациите от местния бюджет.  

 Кметове в този период бяха Славчо Атанасов (от 2007 до 2011 г.) и Иван Тотев - от 2011-а  до 2019 г.  До края на работния ден вчера те не бяха получили призовки.  Двамата бивши градоначалници заявиха пред репортера на „Марица”, че ако се наложи, ще отидат в спецпрокуратурата и ще отговорят на въпросите в рамките на тяхната компетентност. 

Разпитите, или по-точно снемане на обяснения са във връзка с досъдебно производство, образувано под №110 от 2020 г. Нито един от свидетелите по делото  до вчера не е бил  уведомен   на какви въпроси трябва да отговаря, за да се подготви.   

Жалбата е подадена от изпълнителния директор  на приватизираната фирма "Градски транспорт - Пловдив" АД Ангел Батаклиев. Той  счита, че незаконно е бил лишен от компенсации, които се плащат от бюджета, и това е една от  причините  фирмата да изпадне в  тежкото финансово състояние,   довело до спиране на дейността.   Дружеството бе ощетявано в продължение на години, защото Общината не е изпълнявала европейския регламент  №1370, каза вчера Батаклиев.  Той уточни, че жалбата е подадена от него в качеството му на изпълнителен директор на "Градски транспорт - Пловдив" и  въз основа на решението на Съвета на директорите. Тя е разпратена до всички инстанции, включително и до прокуратурата. В нея се твърди, че в онези години субсидиите са разпределяни между всички превозвачи, без да се отчита реално рентабилността на отделните линии. А именно - управляваната от него "Градски транспорт - Пловдив" е изпълнявала най-нерентабилните, с което фирмата е пола поставена в неблагоприятно положение на пазара. По-късно договорите на бившия общински превозвач бяха прекратени от кмета Иван Тотев с мотив, че изпълнението на курсовете е паднало под 80%. Това доведе до фалита на дружеството.

Ангел Батаклиев

Регламент 1370 на ЕС и съответната наредба на финансовото министерство задължават възложителя на услугата, в случая Община Пловдив,  да заплаща на превозвача  на километър пробег. Предвидена е субсидия за губещи линии, която да гарантира до 5 процента печалба на превозвачите. Регламентът не се спазва и до днес.

"Спокоен съм, защото компенсациите са изплащани съгласно механизма, утвърден с нормативни документи, ще обясня в прокуратурата всичко, което  си спомням, за да бъда полезен", коментира Александър Държиков, призован  на 27 октомври.

В същия ден  обяснения ще дава Савина Петкова. "Не знам доколко ще им бъда полезна, защото аз бях директор на правна дирекция до ноември 2011 г., а цялата документация по методиката на разплащането, както и отчетите на фирмите се съхраняват в Общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта". Но  ще дам обяснения за всичко, което си спомням", увери Петкова.

Александър Константинов се възстановява от тежка  операция и няма как да се придвижи до София на насрочената му дата 28 октомври. След негово запитване от спецпрокуратурата са  му обяснили, че ще има възможност да даде разяснения по казуса в Пловдив. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Альоша

Альоша

22.10.2020 | 09:02

Крайно време беше! Бившия и самозабравил се кмет трябва да получи заслуженото! На всички стана ясно, че той нареди и неговите подчинени унищожиха тролеите на Пловдив! Сега дойде време да се раз ере истината и да се понесе отговорност!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?