49

Сменят съдиите по делото срещу дядо Благо за убийство

Отвод на съдебния състав спъна разпоредителното заседание по делото срещу 81-годишния Благой Цветилов, който уби с пушка арендатор в Първомай.  Трагедията се разигра през октомври миналата година в кв. "Любеново" на града. 

Днес всъщност бе направен втори опит за провеждане на разпоредителното заседание в Окръжния съд. Първият бе неуспешен, заради нуждата от ремонт на обвинителния акт от страна на прокуратурата. Вторият обаче също удари на камък. Адв. Росица Драгинова, която представлява частните обвинители по делото, поиска отвод на съдебния състав по тяхно настояване. Причината - съмнение в безпристрастността на състава. 

За да не се бави процеса и за да няма никакви съмнения, искането за отвод бе уважено. Следва да се определи друг състав, който да гледа делото срещу Цветилов, съответно и нова дата, на която да се направи трети опит за провеждане на разпоредителното заседание.

Убийството стана на 21 октомври 2022 г.  Благой Цветилов и убитият Митко Иванов били далечни роднини.  Те обработвали наследствени земеделски земи в Първомай, в землището на кв. „Любеново“. Именно по този повод между тях имало спорове. Причината била, че Митко изкупил от родствениците им наследствени земи, които започнал да обработва.  Те били общо около 6,8 дка. В тези площи имало и около 2 дка земя на дядо Благо, за която той получавал рента на Митко. На Благой му било предложено да продаде този свой дял, но той отказвал. Двамата имали спор и за рентата от обработваната земя.

На 21 октомври Благой тръгнал с микробуса към землището на кв „Любеново“, където се намирали земеделските земи. Там срещнал Митко, който управлявал трактора си. Двамата слезли от превозните средства и започнали отново спор за земята. Тогава дядо Благо извадил ловна пушка и казал: „Или се разбираме, или ще те гръмна“. Митко вдигнал ръка да се предпази, като в този момент го прострелял с ловната пушка. Пострадалият успял да измине няколко метра и приклекнал до трактора. Към него се приближил 81-годишния мъж и още веднъж стрелял в тялото му. Митко починал от раните си. Благой се качил в микробуса, прибрал се в дома си, където си сменил дрехите и тръгнал към районното в Първомай. Там предал огнестрелното оръжие, с което извършил убийството, и разказал за случилото се. При извършено претърсване в дома му са били намерени 112 броя патрони. Установено е, че ловната пушка била законно притежавана от него.


Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?