Следвайте ни

Смъртоносна любов: ревнивец мачка с лада красива ученичка

viber icon

Преди 14 години любовна история приключва с жестоко убийство от дива ревност. Потресаващата сцена се разиграва през юли 2006-а край пловдивското село Куртово Конаре.  Докато манекенка и автомонтьор са впили устни, върху тях връхлита тежката ръка на несподелените чувства. Отхвърлено момче раздава правосъдие като в джунглата: ако аз не я притежавам, тогава никой няма да има. Убийство в стил "Стивън Кинг" окървавява новия ден и променя съдби. 

Васил Харизанов и Кристина Паскалева са класическата влюбена двойка. Тя е на 17, ученичка и манекенка от Стамболийски, а той - на 22 и работи като автомонтьор. Разбират се отлично, прекарват доста време заедно. Той я взима с мотора от училище, а сутрин я връща до Пловдив. 

Фаталната дискотека

Вечерта на 1 юли 2006 година отиват на дискотека в Стамболийски. Там е и 22-годишният Ангел Вълкански от село Куртово Конаре, който е хлътнал по девойката и копнее да я притежава. Сядат на различни маси. Ангел прави различни знаци да отиде при него, но Кристина не му обръща внимание. Чувствата им не са взаимни. Запознали се в интернет, веднъж пили кафе заедно, след което Ангел не спира да я притеснява. Постоянно изпраща съобщения по мобилния телефон, настоява да се срещат, да се получи нещо повече между тях. Ученичката му отказва многократно, а младежът набира гняв. 

Ангел засича двойката заедно, а дискотеката се оказва последна капка, преляла чашата на търпението му. Докато са в дискотеката, Кристина и Васко няколко пъти излизат навън да си говорят. Ангел ги следи, застава наблизо и подслушва разговора им.

С вятър в косите 

Призори, към 4.30 часа сутринта на 2 юли, Криси и Васко се качват на мотора на младежа и потеглят за Пловдив.  17-годишната девойка забелязва, че ревнивият Ангел и неговите приятели потеглят с ладата му.

Влюбените спират до село Кадиево, слизат и се подпират на мотора "Хонда". Отказват се да ходят до града, защото започнало да захладнява. Моторът е на банкета, развиделява се. Наоколо няма жива душа, не преминават коли. Васко и Кристина допират устни, след което момичето опира глава на рамото му и в този миг вижда идващата лада, зад волана на която е седнал Ангел Вълкански. 

Фронтален удар 

Изведнъж следва силен удар. Руското возило блъска мотора, а Криси и Васко изхвърчат на  поляната край пътя. Ангел слиза от ладата. Оглежда смачкания мотор. Кристина е в безсъзнание, до нея лежи и не помръдва любимият . След малко девойката отваря очи безпомощно, няма сили да извика, а  наоколо е и пусто. Въпреки ужасната болка обаче се хваща за тревата и започва да се влачи по поляната, за да стигне до пътя. През това време ревнивецът и приятелите му наблюдават безучастно отстрани. Ангел е доволен, че е отстранил противника си за сърцето на Криси. 

Тогава раненото момиче чува гласа на свой приятел Николай, който я успокоява. Той е извикал линейка. Криси не подозира, че нейният любим вече не е сред живите. 

Прощава се с модния подиум 

При сблъсъка двамата изхвърчат на предния капак на ладата. Васил си удря главата в предното стъкло, което се счупва, а краката на Кристина са потрошени на няколко места. Получава кръвоизлив. Артерията на левия крак е скъсана.

След това лекарите я зашиват, ала Васко умира от травмите по главата. Близо седмица Кристина е между живота и смъртта. После 10 месеца остава в инвалидна количка, дълго време се придвижва с патерици. От ТЕЛК определят 98% инвалидност. Бъдещето на момичето се променя из основи. Тя вече не може да сложи обувки с висок ток и да стъпи на модния подиум. Но не се предава и не пада духом. Учи, взима си успешно изпитите, започва работа и продължава напред. Страда, ала се бори.

Ангел не я е потърсил нито веднъж след катастрофата, за да изкаже съчувствие. Докато лежи в болницата и плаче, Криси му пише съобщение, че той е отнел най-скъпия мъж и че Господ ще го накаже. Момичето очаква справедливост. И тя идва. 

Свидетели и експертизи 

Вълкански отрича катастрофата да е умишлена. Твърди, че е по непредпазливост. В съда обаче са открити нови доказателства срещу него. Прокурорът изисква актовете за пътни нарушения на Вълкански. В един от тях попада на интересни свидетелски показания. Мъж от село Куртово Конаре разказва, че Ангел и друг път е гонил хора по улиците с колата, все едно иска да ги блъсне. По делото са назначени шест петорни автотехнически експертизи. Специалистите не откриват спирачен път на ладата. Те смятат, че мотоциклетът се е виждал от разстояние, по-голямо от дължината на опасната зона, а шофьорът е можел да избегне удара чрез маневра, чрез заобикаляне на мотора или с безопасно спиране.

Приятелите на Ангел са забелязали хондата преди удара. Моторът бил паркиран извън лентата за движение, с пуснати аварийни светлини, мигач, фар и габарити. Вълкански твърди, че друг автомобил срещу него го е заслепил, което не се потвърждава от показанията на свидетелите. Доказано е, че на 2 юли призори хоризонталната метеорологична видимост е около 10 км, пътната настилка - суха, няма мъгла. 

Първата присъда за катастрофа 

За пръв път в най-новата история на българското правосъдие в Пловдив е произнесена присъда за катастрофа, извършена с пряк умисъл, довела до смъртта на 22-годишен младеж. Окръжният съд в града под тепетата наказа със 7 години лишаване от свобода Ангел, предизвикал пътнотранспортно произшествие от ревност. За държавното обвинение това е прецедент, подсъдимият е искал и е предвиждал настъпването на смъртта, тоест постигнал е планираната цел. 

Заради сложността  на случая, заплетеният сюжет и събирането на доказателства разследването се удължава няколко пъти. Отстраняват се дознатели, които не могат да се справят с казуса. Първоначално се смята, че катастрофата е станала по непредпазливост, ала впоследствие излизат факти и свидетели, доказващи умишленото произшествие. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Истина

Истина

03.10.2020 | 19:58

Аз да попитам нещо , може ли ? Какво прави една непълнолетна пи.кла посред нощите в чужди градове в дискотеки и по пътищата? Кой в дискотеката е допуснал НЕПЪЛНОЛЕТНО лице ? Родителите знаят ли къде им се намира непълнолетното дете ? Къде е държавата , обществото и това дете имало ли е родители ? Каква Манекенка на 17 години Боже - това е дете ? Що за деградирала и с.к.а,.пана коч,,И.н.а е това ? И.з.р..о.дска държава . После била продължила напред —? Еми ще продължи , това е га.н.ь.ов.ка все пак нормално е да няма сърце и чувства

Отговори
10 11
Ама защо

Ама защо

03.10.2020 | 21:29

Избиваш комплекси като задаваш въпроси, които нямат общо с убийството,което е извършил този и д и о т ?!?!

Отговори
13 6
Истина до АМА ЗАЩО

Истина до АМА ЗАЩО

04.10.2020 | 10:25

Аз комплекси нямам за да избивам такива ? Въпросите ми са логични и ако следваш реда на нещата и АКО имахме здраво общество с истински ЦЕННОСТИ---НИКОГА нямаше да се стигне до това убийство..Всичко е постфактум...ЕФЕКТА НА ПЕПЕРУДАТА..Ама темерути като тебе от къде да знаят. Ако тя имаше родителски контрол,държавата даси беше свършила работата,дискотеката не я беше допуснала и беше спазила закона,а институциите от рано да преоткрият УБИЕЦА --всичко това нямаше да се случи и сега да четем тази статия.Ама от къде толкова акъл в Ганьо/Ганьовица

Отговори
5 2
Това, че използваш

Това, че използваш

05.10.2020 | 00:25

Заучени фрази,Ганьо/Ганьовице,не те прави по-умен/а! Само философстваш,а дори не знаеш значението на думата-темерут ! Ама къде толкова акъл !!!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?