46

Служители на прокуратурата впечатлиха гимназисти от Пловдив

Съдебни служители от Апелативната и Окръжната прокуратура в Пловдив изнесоха открит урок пред ученици от паралелка „Съдебна администрация“ в Националната търговска гимназия. Срещата се проведе по Образователната програма на Висшия съдебен съвет „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. 

Румяна Христова, завеждащ служба „Архив“ в Апелативна прокуратура–Пловдив и Спаска Димитрова, съдебен администратор в Окръжна прокуратура–Пловдив представиха професията на съдебния служител пред бъдещите си колеги. Те разказаха за работата на администрацията в прокуратурата, за структурирането на деловодствата, за обработката на документите в унифицираната информационна система, за начина на подаване и приемане на жалби, сигнали и предоставяне на информация на граждани и др.  Учениците бяха запознати с етичния кодекс на съдебните служители. Нагледно беше показано как изглеждат официалните формуляри за входящи и изходящи писма, за издаване на удостоверения и други.

Десетокласниците се интересуваха как могат да започнат работа като съдебни служители. Румяна Христова и Спаска Димитрова обясниха, че това става задължително след участие в конкурс. По време на открития урок те дадоха и практически примери от своя дългогодишен опит.

За втора поредна година съдебни служители от прокуратурата изнасят открити уроци пред ученици от паралелка „Съдебна администрация“ в Националната търговска гимназия в гр. Пловдив. Предстои гимназистите да посетят деловодствата на институцията, за да се запознаят на място с работата.

През 2023 година Образователната програма на ВСС се провежда съвместно от Апелативната прокуратура, Окръжната прокуратура и Окръжния съд в няколко училища в града.

 

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Минаващ

Минаващ

14.02.2023 | 16:49

Каскетите тръгнали да лъжат децата ли?

Отговори
3 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?