Случаят на "Марица": Аферата с фалшивите пенсии ужилила НОИ с 4 милиона

Аферата с фалшиви документи за пенсиониране, подавани в пловдивското поделение на НОИ, е напът да се разплете, след като повече от 20 г. е работила на два фронта. От първоначалното досъдебно производство за измама в големи размери на множество физически лица са отделени материали и за второ - за документна измама, ощетила държавата с най-малко 4 млн. лв.

Двойна игра са играли с години задържаните за фалшиви документи за пенсиониране в Пловдив. От една страна, са лъгали и завличали пенсионери с крупни суми и обещание да им осигурят законно пенсиониране. От друга, вероятно със знанието на свои клиенти са точили държавата с неправомерно отпуснати пенсии срещу фалшифициран стаж. 

Както „Марица“ писа, през декември миналата година бяха задържани трима души - Александрина Георгиева, бивш контрольор в Пенсионното под тепетата, партньорът й на семейни начала Лазар Лазаров и дъщеря й Николина, която впоследствие бе пусната под гаранция. До арестите се стигна, след като в мазето на двойката бяха открити стотици пенсионни досиета, а при обиските в акция на Районна прокуратура и Икономическа полиция бяха иззети също фалшиви печати, трудови книжки, бланки за удостоверения за пенсиониране.

„Находките“ в избата

бяха открити на седмата година, откакто ТП на НОИ опитва да изясни наново стажа на 240 човека, след като през 2013 г. след анонимни сигнали и пълна инвентаризация е установена липса на пенсионните им досиета. Към онзи момент Александрина вече не е в системата, няма ги и документите, което вкарва вътрешните проверки в задънена улица.

От началото на 2019 г. по следите е и журналистическо разследване на в. „Марица“.

Първото досъдебно производство на Районна прокуратура е прекратено през 2017 г. поради липса на доказателства - липсват документите. Към днешна дата обаче срещу Александрина и сие са образувани две нови - за измама на множество физически лица и за документна измама, с която е източван НОИ.

Подновеното разследване показва, че вероятно групата е действала по няколко начина.

От една страна,

 Александрина и помагачите й са подвеждали пенсионери чрез фирмата „НАЙ консулт“,

като са предлагали да им уредят купуване на недостигащ стаж. Това е било представяно като законно, тъй като действително Кодексът за социално осигуряване го позволява в някои случаи. Тандемът обаче е завишавал значително уж дължимите суми и не ги е внасял, а ги е присвоявал. В същото време е представял фалшиви документи като основание за увеличаване на пенсиите на клиентите си, някои от които изобщо не са имали право да си купят стаж. В този случай

 пенсионерите са били завлечени с пари, без да знаят, че са въвлечени в престъпна схема,

търсейки позволената иначе по закон консултантска услуга за пенсиониране.

Разплитането на случая обаче се натъква и на друга нишка. "Клиентите" са търсили услугите на Александрина и „НАЙ консулт“ с пълното съзнание, че нямат право на висока пенсия, но очаквайки консултантската фирма да уреди да я получат. 

Сагата през годините доведе до спиране или намаляване на пенсиите на стотици възрастни, лавина от дела срещу НОИ, част от които са изгубени, а други спечелени. Крайъгълният камък до момента бе липсата на документацията, чието съхраняване е задължение на ТП на НОИ. След намирането на досиетата в мазето на Александрина случаят поема в друга посока.

Тя е бивша служителка на НОИ и общото между всички случаи на пенсионерите с липсващи документи е, че книжата са минавали през нея. Вероятно е осигурявала ментетата да бъдат приети в осигурителния институт, докато е била на работа там до 2009 г. Фалшифицираните досиета навярно са били изнесени, за да се прикрият следи. А дейността после е продължила отвън - на входа на системата, чрез консултантската фирма „НАЙ консулт“.

Ужилените от Александрина се удвоиха, плащали до 32 бона

Почти двойно са се увеличили пострадалите в аферата с фалшифициране на документи за пенсиониране в хода на досъдебното производство срещу участниците в нея. До акцията с обиските в дома и мазето на Александрина и Лазар, които доведоха до задържането им,  се стигнало след поредица жалби срещу тях.  „В процеса на разследване се натъкнахме на тези находки. Не сме имали информация, че тези досиета се намират в избеното помещение“, казва наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов.

При ареста първоначалните данни бяха, че задържаните са въртели схема за фалшифициране на стаж, като са прибирали от 3 до 16 хил. лева с обещание да купят законно недостигащи години. Освен че са искали за това многократно завишени суми, не са ги внасяли, а ги присвоявали. В досиетата на клиентите добавяли фалшифицирани документи, които да послужат за основание за увеличаване на пенсията.

Досъдебното производство е по чл. 210 – за измама в големи размери спрямо множество физически лица. Първоначалното привличане беше за 18 човека, но вече

говорим за 32-ма клиенти на фирмата, казва Пехливанов. Таванът на сумите, които са дали, също е скочил двойно – до 32 000 лв.

След арестите разследването продължило динамично с изключително съдействие на полицията и ТП на НОИ. Направена е организация със служителите на Пенсионното да се обследват казусите на засегнатите и да се установи как им е отпусната пенсия.

Благодарение на публикациите в медиите много хора, които тепърва са задвижили тъй наречената мнима процедура за пенсиониране чрез заплащане на трудов стаж и са очаквали да се пенсионират, се обърнаха към нас, добави Пехливанов. Други се явили в НОИ да се поинтересуват каква е ситуацията с тях, тъй като са ползвали консултантски услуги на „НАЙ консулт“ и сега разбират, че фирмата е участвала в незаконна схема.

Така броят на пострадалите вече е 32-ма, а причинената им вреда – общо 234 000 лв.

Засегнатите даже са повече, но за част от тях са отделени материали в друго производство. Някои са в САЩ и в други държави с карантина. Не могат да си дойдат, за да бъдат разпитани.

За 32-ма обаче  са установени множество документи – УП и трудови книжки. „За тях има доказателства след експертно изследване на почерк и подпис, че са разписани от част от обвиняемите – казва наблюдаващият прокурор. - За някои документи по-скоро не успяхме да установим кой е авторът, тъй като има имитация на почерк и подпис. Обективността изисква те да не бъдат включени в обвинението, защото няма несъмненост на доказателствата“. 

Досъдебното производство е на финала. Предстои запознаване на пострадалите и обвиняемите със събраните материали. Те са предоставени и на наблюдаващия прокурор, който е на ход да прецени дали събраните доказателства са несъмнени и достатъчни за внасяне на обвинителен акт. 

Ако се стигне до дело срещу Александрина и нейните помагачи и се докаже вината им, наказанието по чл. 210 е лишаване на свобода от 1 до 8 г. и конфискация на имущество.

С подправени документи утроявали коефициента, щетата към държавата – за 4 млн. лв.

От досъдебното производство срещу Александрина, Лазар и Николина за измама на множество физически лица, което вече е на финала, са отделени материали и за второ. То тепърва ще се разгърне и е по чл. 212 – за документна измама, довела до щета от порядъка на 4 млн. лева към бюджета на НОИ. Това е сумата само към момента и без лихвите.

Сред отделените материали са и намерените книжа в избата на Александрина и Лазар при обиска през декември 2019 г.  Става въпрос за досиета за 176 лица, като някои се отнасят за един и същ човек. За всички Районна прокуратура е поискала детайлна проверка от НОИ. Обследването е в начален етап, предстоят и разпити на свидетели.

113 от намерените 179 досиета са от липсващите при инвентаризацията през 2013 г.  За останалите 66 НОИ не е знаел, че ги няма.

Някои от тези хора в миналото са получавали друг вид пенсия – например инвалидна. След това е изчезнало пенсионното досие и са подали документи за друг вид пенсия, примерно за осигурителен стаж и възраст. Тоест налице вече са били друго основание, различен стаж, други документи за доход.

Част от досиетата са за случаи, при които във времето след първоначалното отпускане на пенсия са искани преизчисления или за смяна на базисния период. Това  е довело до увеличаване на индивидуалния коефициент между 2 и 3 пъти. Оттам пенсията значително е нараснала във времето, казва Мария Колева, началник на отдел „Пенсии“ в ТП на НОИ.

Друга група хора е с наследствена пенсия, например вдовишка. За тях при нас има досие, но нашата система тогава не е позволявала да знаем, че на този човек му е отпускана друг вид пенсия, казва Колева.

В момента се обследват всички случаи – известните и неизвестните до сега. За някои в годините НОИ е установило, че пенсиите се получават неправомерно и  прави нова проверка въз основа на намерените документи. „В тях е описан съвсем друг стаж. Даже има лица, на които при обиска са намерени трудовите книжки. Когато ние сме им искали документите за стаж, те представиха съвсем различни трудови книжки. Оказва се, че тези документи те са си ги имали, но нямат нищо общо с онези, които са представени навремето, за да им отпуснем пенсия -  обяснява Колева. -  Като разгледахме намерените досиета, спряхме пенсиите на 35 лица. Имахме  доказателства, че това може да доведе до прекратяване на самата пенсия. От тези 35 лица към 30 юни действително прекратихме пенсията на 4 от тях. Оспорват и не признават какво се е случвало. Тепърва сме в процедури по обжалване на прекратените пенсии, стигнаха чак до омбудсмана, някои искат опрощаване от президента“.

Намерените досиета са за неправомерно отпуснати пенсии с фалшиви документи в периода 1999-2001 г.

Тогава влиза в сила Кодексът за социално осигуряване и е даден гратисен период до юни 2000 г. за пенсиониране и по стария ред. „Когато започнахме да обследваме  през 2013 г., установявахме кога лицето е придобило право и се оказа, че сме били отпуснали пенсия на основание на внесените документи, а реално правото влиза в сила  например през 2005 или 2011 г. Някои от тези хора с намерените сега досиета са получавали неправомерно пенсии в продължение на 20 г. И някои наистина не си признават“, обяснява Колева.

По голяма част от случаите НОИ вече е работило, търсейки истината, преди да се намерят досиетата. За някои съдът е отменил начета заради липсата на книжата. „Нямаше как да проверим всичко и понеже към онзи момент документите за стаж са подлежали на връщане. Сега се промени разпоредбата и всички документи за стаж до 31 декември 1999 г. вече са част от пенсионното досие. Връщаме само трудови книжки,  а оригиналните досиета задължително се съхраняват в НОИ. Какво правят тогава в това мазе?!“, пита Колева.

И добавя, че дълго време на ведомството е вменявана вина за липсата на досиетата, УП и трудови книжки. Това е една от причините да се отменят начети – съдът е счел, че НОИ е трябвало да съхранява документите и пенсионерите не може да се считат за недобросъвестни.

От намерените от полицията досиета вредата до тук е 3 771 583 лв., без лихвите. Общата щета от всички липсващи пенсионни досиета засега е 4 757 199 лв. 

Някои от намерените книжа са нечетими, защото дълго са били в мазето на влага.  От повечето  обаче може да се извлече информация. Доста от хората вече са починали, има набор 1930 г.

Ако въз основа на намерените досиета се докаже вина за документна измама по чл. 212, НК предвижда от 2 до 20 г. затвор според тежестта на извършеното.
 

 Фрапиращите казуси: Учителка се пенсионирала като миньор

Всеки ден служителите на Пенсионното се натъкват на фрапиращи случаи. По думите на Мария Колева единият е на човек, за когото още преди години е установен нереален стаж и неправомерно отпусната пенсия въз основа на документи, които не доказват, че е работил на посочените места. „Той отказа да декларира къде е работил и да представи документи, за да му отпуснем пенсия. Към днешна дата не получава, но продължава да подава жалби и да ни обвинява, че действаме неправомерно.  Неговото досие също е сред намерените фалшиви документи. А този човек в момента съди държавата пред Върховен съд – за вреди, причинени от това, че не сме му плащали пенсията, която той си мисли, че му се дължи.  Беше представил документи, че е работил в мина, а е готвач“, посочва Колева.

Други депозирали документи, че са работили в полицията. Сред най-шокиращите случаи е учителка, която представила документ, че е работила в мина, и се е пенсионирала с висока категория труд на това основание. „Когато установяваме, че този документ е фалшив, прекратяваме пенсията и начитаме лицето. В този случай главница плюс лихва образуваха 100 000 лв. Тя дойде и ги погаси накуп. Два или три са тези случаи

със суми между 70 и 100 000 лева.

Хората са дошли и са ги внесли. Не знам откъде са ги взели“, добавя Колева.

След арестите в Пенсионното отишли много хора и обяснили, че са ползвали услугите на същата консултантска фирма, затова искали да си проверят статута. Така е спряна пенсията на една пенсионерка, защото трудовата книжка, която е представена навремето, не съвпада с тази, която донесла сега. „Беше с международен стаж. Ние сме изпратили в Испания една трудова книжка, тя сега ни представи друга“, уточнява Колева.

Друга жена живее в Турция. На нея й е бил променен настоящият адрес и подала документи в София-град, но там й отказали пенсия и тя се обърнала към ТП на НОИ. „Беше платила, за да си купи стаж, а не е имала право. Каза, че никога не е работила там, където пише в тази трудова книжка - разказва шефката на Пенсионното. -  Имаше и жена, която извикахме да я питаме кога е работила втора категория труд в мина. Тя каза: „Никога не съм работила там. Приятелка ми каза: „На мен ми отпуснаха пенсия. Отиди и ще те оправят“. Даже ни донесе разписка за сумата, която е платила за т. нар. закупуване на стаж“.

Когато се ползват услуги на консултантска фирма, в НОИ се оставя телефон на посредниците и ведомството контактува с тях. Не е ясно дали така е било с „НАЙ консулт“, но копия от документите от кореспонденцията са били пращани на пенсионерите. Повечето обаче твърдят, че не са имали представа какво става. Един дори дал документ, че има амнезия за това време. 

„Много хора смятат, че като си дадат документите на консултант, техният ангажимент отпада. Доверяват се на авторитет с експертиза в съответната област. И консултантската дейност не е забранена, но в случая е използвана некоректно“, казват от НОИ. 

Има хора, които не са свързани помежду си, но са с документи от един работодател, извън територията на Пловдив. Става въпрос за закрити фирми, за които няма как да се направи проверка. Не са налични ведомостите, тъй като в миналото законодателството беше различно и чак през 2005 г. влиза в сила задължението всички да предават ведомостите в НОИ, ако нямат правоприемник.  Но има и с правоприемници -  например добричка фирма. Трима имат документи оттам, а нито един не фигурира във ведомостите. 

Нови 40 сигнала в прокуратурата за фалшивите печати

Централното управление на НОИ е извадило справка за всички лица с отпуснати пенсии от осигурители, за които са намерени печати у Александрина и Лазар. „Направихме 182 проверки, изисквайки повторно документите. Излезе човек, на когото спряхме пенсията, защото има различие в трудовата книжка - представената при нас при отпускане на пенсията и другата. Този случай не е от липсващите досиета, а от такива, които са налични при нас и хората си получават парите“, казва Мария Колева.

От НОИ са пратили към 40 сигнала до прокуратурата за едни и същи печати. Те са на фирми, които вече не съществуват, нямат предаден архив и ведомости, но са използвани печати за тях.

Сред оформяните с тях фалшиви документи има издавани по едно и също време, а също документи на различни хора са с един  и същи номер, но от различни дати.

Наблюдаващият прокурор: Който има още данни, да ни потърси!

„В хода на разследването задачата е да се провери дали отпуснатите пенсии за близо 4 млн. лева са правомерни или това е станало чрез документи с невярно съдържание – казва наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов. - Ако се потвърди, че има отпуснати пенсии по неистински документи, чрез които са въведени в заблуждение длъжностни лица от НОИ да платят привидно дължаща се пенсия, това представлява състав на документна измама.

Прави впечатление, че хората са много и нямат връзка помежду си, не са в съучастие. Но са в едно наказателно производство поради няколко обединяващи елемента и трансмисии, които на този етап няма да спомена, за да не се попречи на разследването. Става въпрос за голяма сума и дълъг период на действие. Приканвам хора, които се колебаят или се боят, а имат информация какво се е случвало, да потърсят Икономическа полиция и прокуратурата“.

Има индикация за още съпричастни, но по второто дело разследването е в начален етап. Засега няма данни и доказателства за съучастие на служители от НОИ. Като свидетел е разпитана още една служителка на „НАЙ консулт“, но няма доказателства да е участвала.

На въпрос дали пенсионерите са били в комбина със задържаните, Пехливанов отвърна: „Как може човек, който никога не е работил във военно поделение или в мина, да получава пенсия за миньор, да е пенсиониран с първа категория труд и да казва, че не знае пенсията да е отпусната неправомерно и въз основа на неистински документи? Пенсионираш се не на длъжността, на която си бил, а на по-апетитна. Първа категория ще рече например на 46 г., летец, с тавана на пенсията. Когато наближи да се пенсионира, всеки е горе-долу наясно при какви условия ще стане това.“

Пехливанов обясни, че  по второто дело - за документна измама, пенсионерите сами са търсили кантората или тя им е била препоръчвана. Някои първо са действали самостоятелно.

За измамените физически лица по първото дело няма данни да са знаели, че се действа неправомерно и да са търсили това. Методът на убеждение спрямо тях е бил доста умел.

Извършителите не могат да разчитат на изтекла давност. „Всеки месец се получава пенсия, т. е.  всеки месец има състав на престъпление. Елементите на измамата са освен въвеждане и поддържане - обяснява наблюдаващият прокурор. – Случаят засяга в голяма степен обществения интерес. Тези 4 млн., вместо да отидат при хора, които имат нужда и право на тях, трябва да се знае къде са били пренасочени“.

Проследява се и за опити парите да се вложат законно. Засега няма доказателства да са прани в бизнес с пъпеши и краставици или Лазар да е участвал в европроект с Рибно стопанство.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Петър Георгиев

Петър Георгиев

26.07.2020 | 13:09

Г-жо Елица Кандева, умишлено или неволно , но се движиш по повърхността на случая, което оставя неприятното усещане, че обслужваш конкретни интереси. Не четеш и не познаваш нормативната база. Не ти е ясен механизмът на отпускане на пенсия и структурата на пенсионния отдел. Александрина е само част от веригата. Тя е контрольор и контролира работата на служителката преди нея - икономист. След нея има втори контрольор, който контролира работата на предните две. Пенсиите се отпускат и променят от длъжностното лице по чл.98,ал.1 от КСО, в случая Галина Димова. В КСО и в стария ЗП, както и в НПОС и стария ППЗП няма фигура контрольор, а има фигура на конкретното длъжностно лице по чл.98 - Г. Димова. Не си прочела документа, който се подписва единствено от Димова – Протокол за отпуснатите пенсии. В него ясно пише(цитирам приблизително) –„Днес…. реших - отпускам пенсия на ………“. Т.е. Димова, а не Александрина е отпуснала пенсиите. Не си издирила кадровата справка на Димова и не си я питала как точно е отпуснала инкриминираните пенсии – със затворени очи, със поглед в тавана или по друг начин. Не си я питала защо, след като се пенсионира, отново се върна на работа и точно тя се занимава с проверките по тези случаи - проверява това което някога е надробила и замита следи. Съвпадение? Но и прокуратурата не я пита и въобще не се интересува от нея! Освен КСО, ЗП, НПОС и ППЗП прочети и Работна инструкция от 2006 г. на директора на пенсионното и следващата на управителя на НОИ. Там много подробно е описано движението на документите за пенсиониране и промяна на пенсия от входа до отпускането, а след това през изплащането до архива. Минават минимум през 9 човека и те могат да бъдат установени за всяка една конкретна преписка. Виж и структурата на отдел „Пенсии“ (ОП), различен е от отдел „Пенсионно обслужване“(ПО)(архив). Там ще намериш фигурата на Ръководител сектор отпускане на пенсии. Този служител, за времето на работа на Александрина до 2009 г., практически е един и същ с малко прекъсване – Т. Радевска. Тук съществени са три неща – Радевска разпределя приетите заявления за пенсиониране и промяна на конкретните налични икономисти и контрольори. Без подписа ѝ няма как дадена преписка да попадне при Сашка. Нали разбираш, че в разследваните случаи, практически е невъзможно по щастлива случайност да има такова разпределение. Не си изследвала кадровото досие на Радевска – дисциплинарно уволнена за аналогична далавера, в която обаче липсва името на Александрина, а са набъркани множество други служители. Новият директор Джинева(не си проучила кадровото досие и контакти) прави конкурс само за нея - за Радевска и я взима на същата длъжност. Защо ли? Нямало ли е други опитни служители, с чисто минало? И така отново Димова и Радевска в тандем. Съвпадение ли е, че след пенсионирането си Радевска също е взета на работа и работи точно по тези проблемни преписки. Не си питала Министъра, Управителя на НОИ и самата Джинева защо няма нито един уволнен до момента заради тази афера – нали пресмятат милиони щети. Не си се интересувала от развитието на имотното състояние на четирите плюс това на предишните управители на НОИ като започнеш от Христосков та до днес, както и връзката му с пенсиите от с. Х. Милево по негово време и от родопската яка по линия на ДПС. Не си проучила от кога и и как и защо жените на бивш шеф на КАТ и на негов подчинен работят в пенсионното. Не си се запознала с инструкцията за съхраняване на пенсионните досиета, с конкретните данни в преписките и с тяхното движение. Щеше да ти стане ясно приблизително кога изчезват от архива, както и това, че тогава началник е била Даниела Васева. Практически е невъзможно да ти липсват толкова голям брой преписки и това да не стане известно по вертикала в продължение на 6 години. При всяко поредно плащане или служебна промяна на пенсията преписката се вади и трябва да вмъкнеш в папката разпореждането, а ако тя липсва да образуваш нова. Това се записва. Пропускаш и версията, която първоначално пробутваха посочените по-горе, че папките били изгубени при местенето от старата в новата сграда. Оказа се , че тя е удобна за всички, ама не е вярна. Не си питала къде е изчезнал дневникът на извършените проверки по документите за пенсиониране, в който трябва да са данните за проверките в хода на отпускането на тези проблемни пенсии, преди всичко в НОИ да се компютризира. Кой го съхранява? Не си питала Васева защо средният полицейски състав масово подава заявленията си при нея, през нейния компютър, а не по общия ред. Не си изследвала връзките, „чадърите“ над четирите. Ако се поровиш в мрежата и поразпиташ тук -там ще попаднеш на интересни зависимости с пловдивски корен, но и в столицата. Дано да ти е станало ясно, че докато е работила в пенсионното Александрина няма как да отпуска пенсия на когото и да било без участието и на четирите. И ако е вземала пари, то задължително ги е разпределяла по веригата. След това, когато напуска, става още по- сложно, предполагам и по- скъпо, но участниците са същите. Докато не развалят комбината. Гори бушонът. Колкото до пенсионерите - никъде не прочетох и не чух полицията да е изследвала подписите под заявленията и описите на предадените документи в намерените досиета. Ами ако не са подписвали те, а някой друг и ако този друг не е Александрина? Ако някой им е подменил заявленията и документите какво се случва? Не си изследвала постановлението на ВКП за прекратяване на делата срещу пенсионерите. Върховните прокурори са посочили как се решават такива случай съгласно решение на ВКС, и защо на лицата не може да се търси наказателна отговорност. Не се интересуваш и подминаваш съдебната фаза на историята. Не си издирила точния брой на решените от съда случаи, кой печели, кой губи и защо. Какво казват от НОИ е тяхна гледна точка, защото трябва да прикрият загубата. Какво казва прокуратурата е тяхна гледна точка – лесно ще отчетат случая с фигурант само Александрина, защото иначе става ОПГ и отива в София. Важно е какво казва съдът. Ако прочетеш всичките му решения трябва да ти светне. Иначе си глашатай на ОПГ-то. Г-жо Елица Кандева имам списък на служители които са участвали във неправомерно отпуснати пенсии които шефа на Пловдивският НОИ прикрива! Ако имате желание да Ви изпратя този списък кажете и това ще го публикувам във фейсбука!!!

Отговори
0 0
Густо, майна!

Густо, майна!

20.07.2020 | 08:23

Ей, гоуеми сте бе! почти колкото afera.bg Пак ли гледате да хвърляте "върхонство на закона", както Чекмеджан Ви казва да го пропагандирате! Пак отвличате вниманието на хората от изцепките на Вожда Ви!

Отговори
2 3

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?