4232

Случаят "Дебора": Арестът на Георги - незаконен

Административният съд в Стара Загора обяви за незаконен ареста на Георги Георгиев, обвинен в упражнено брутално насилие над Дебора. Това става ясно от публикувано решение на магистратите от вторник, показа проверка на "Марица". 

Магистратите определят като незаконосъобразна заповедта за задържане на Георги от 30 юли миналата година. 

Адвокатите му са посочили в жалбата си, че заповедта за арест не е мотивирана и че не са посочени фактически доказателства за извършване на деянието. 

"В случая е видно, че нито в самата процесна заповед се съдържат такива данни и информация, нито от съдържащите се в преписката писмени доказателства, представени пред Районния съд се установява, че към момента на издаване и връчване на заповедта за задържане, нито към момента на фактическото задържане на лицето – 08.15 часа на 30.07.2023г., е имало "данни" по смисъла на закона за извършено престъпление или такива за съпричастност от негова страна към това престъпление. Ето защо, изводът на РС, че заповедта е издадена в съответствие със законовите изисквания за нейната незаконосъобразност и при правилно приложение на посоченото в нея правно основание, се явява необоснован, в следствие на което законът е приложен неправилно", пише в мотивите за решението на Административния съд в Стара Загора. То е окончателно и не подлежи на обжалване 

Пропомняме, че днес се провали заседанието по делото "Дебора" заради неявили се свидетели. То ще продължи на 26 юни.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?