3906

След убийството в Цалапица: Дисциплинарно уволнение за бившия шеф на полицията в Пловдив

Убийството на Митко в Цалапица и последващата работа по случая доведоха до две дисциплинарни уволнения и едно продължаващо дисциплинарно производство.

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 2 август служители на Дирекция „Инспекторат“ и ГДНП са извършили обстойна проверка в ОДМВР-Пловдив за действията на полицейските органи във връзка с трагедията. Проверяващите са установили допуснати съществени пропуски и нарушения на нормативните изисквания, регламентиращи дейността, довели до напускането на страната на установения като извършител. Същевременно комисията не е открила данни за прикриване на случая или прояви на протекция спрямо близнаците Борислав и Валентин Динкови, съпричастни към престъплението.

Констатирана е и липса на организация за осъществяване на издирвателната дейност в районното в Стамболийски, както и недобро взаимодействие на районното управление с пловдивската дирекция. 

Във връзка с проверката са образувани няколко дисциплинарни производства. Първото е срещу бившия директор на ОДМВР - Пловдив старши комисар Васил Костадинов, приключило с издаването на заповед за налагане на дисциплинарно наказание „уволнение“ за тежко нарушение на служебната дисциплина. Второто е срещу гл. инспектор Ангел Керпиев – тогавашен началник на РУ-Стамболийски, приключило с издаването на заповед за дисциплинарно наказание „уволнение“ за „деяния, несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, с които се уронва престижа на службата“. Третото е срещу инспектор Дамян Капов, група „Криминална полиция“ към районното в Стамболийски, за което се предвижда налагане на дисциплинарно наказание „уволнение“ за  „деяния, несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, уронващи престижа на службата. Служителят временно е отстранен от длъжност. Срокът на производството е до 25 декември.


Оцени новината

Оцени новината
3.9/5 от 9 оценки
3.9/5 от 9 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Доктор

Доктор

19.10.2023 | 22:11

Голяма глупост, само за са се угоди на ‘протестиращи роднини”, но съдът ще ги върне, надявам се, ще обжалват

Отговори
8 7
иван

иван

20.10.2023 | 10:44

не са изпълнили служебни задължения! за какво да ги върне съда???няма нужда от такива бклуци, които са позволили да избяха убиецът!

Отговори
4 3
артур

артур

19.10.2023 | 21:23

още по- сериозна чистка на гнилите ябълки в мвр трябва!на всички нива!

Отговори
10 2
OldTen

OldTen

19.10.2023 | 17:58

Поредните недомислени решения, които ще доведат до блокаж работата на служителите и тотално слагачество. Но за сметка на това Чочков ще вдигне нивото на работата в Стамболийски.

Отговори
13 25

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?