46
Следвайте ни

След сигнал до "Марица": Полиция проверява Дома за стари хора на бул. "Дунав"

viber icon

Полицията работи по сигналите, получени от РЗИ и от граждани срещу Дома за стари хора на бул. "Дунав" в Пловдив. Това посочиха от Районната прокуратура в отговор на запитване на "Марица" докъде е стигнало разследването. Проверката, която извършват униформени, е разпоредена именно от държавното обвинение. Тя трябва да приключи до края на седмицата. След това, в зависимост от резултата, прокурорът, ангажиран със случая, ще реши дали да се предприемат последващи действия и какви да бъдат те. 

Общественото внимание се насочи към старческия дом на бул. "Дунав" след като в една от стаите на социалната институция възникна пожар. За щастие, инцидентът се размина без загинали. Всички около 60 обитатели на дома бяха евакуирани. Малко по-късно стана ясно, че старческият дом е на варненска фирма. На 11 юли пък пламна техен хоспис във Варна, при който почти всички възрастни бяха обгазени. Тогава пловдивчани коментираха, че това е странно съвпадение.

В началото на август от Регионалната здравна инспекция съобщиха за "Марица", че хосписът няма разрешително за дейност. Причината - лошите условия, в които са принудени да живеят настанените в него. Въпреки липсата на разрешително обаче и заповедта за прекратяване на дейност от здравната инспекция, Домът за стари хора работи с пълна пара. 

Неподчинението и инцидентът бяха причина да бъде уведомена прокуратурата в Пловдив. Тогава стартира и въпросната проверка. През това време социалната институция продължи да работи с пълна пара. В началото на септември пловдивчанка ни потърси, за да разкаже как баща ѝ е починал след престоя в старческия дом на бул. "Дунав". Показа аутопсионен протокол, според който са открити 3 вида бактерии, характерни за вътреболнична инфекция. Пловдивчанката също е подала сигнал до РЗИ. 

Бъдещето на дома в стария хотел "Дунав" остава под въпрос. Вероятните сценарий са два - проверката да докаже наличието на нарушения, което да доведе до затварянето му. Или пък да не се констатират нередности и старческия дом да продължи да работи с пълна пара. Вторият вариант обаче няма да се понрави на потърпевшите и те ще продължат да се борят. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Биткойнър

Биткойнър

20.09.2021 | 21:39

Как да печелим бързо и лесно криптовалута биткойн, вижте тук : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?