71

След публикация на "Марица": Прокуратурата се самосезира за опасни къщи в центъра на Пловдив

Районната прокуратура в Пловдив се самосезира след публикация на "Марица" и разпореди проверка по реда на надзора за законност за опасни къщи в идеалния център на Пловдив.

"Видно от изнесената информация множество сгради, повечето от които паметници на културата, не са поддържани от собствениците си и застрашават живота и здравето на минувачите. В публикацията се твърди, че на ул. „Райко Даскалов“ в гр. Пловдив от старинна къща се е срутило голямо парче от орнамента на фасадата. Съгласно разпореждането на Районна прокуратура–Пловдив са изискани данни от община Пловдив дали са постъпили конкретни сигнали за наличие на стари и неподдържани опасни сгради в центъра на гр. Пловдив, както и дали са предприети действия за опазването им, съгласно чл. 195 и следващи от Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и съответната общинска наредба във връзка с чл. 196 ал. 5 от ЗУТ", пишат от прокуратурата.

Предстои да се изиска и справка дали длъжностни лица от община Пловдив са управомощени да обследват състоянието на подобни сгради и спазват ли задълженията си в тази насока. Срокът за приключване на проверката в 30-дневен.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Кък съ става ПУБЛИКАЦИЯ

Кък съ става ПУБЛИКАЦИЯ

30.11.2022 | 23:33

Значи Пуркурутурата се задейства само га има публични цапаници А явно съм във миманса Шъ заспя със въпроса кък да стана публикация Явно трябва да взривя Пуркурутурата докато Пъркурорире ядът кебапчета

Отговори
7 0
Ценностите станаха ТЕГОБА вместо Гордост!

Ценностите станаха ТЕГОБА вместо Гордост!

30.11.2022 | 23:23

П*ткана и Петров тормозейки стари семейства кореняци (избирателно и НЕ БЕЗ задни мисли – КЕЛЕПИР!) никак даже не помагат на старинните архитектурни ЦЕННОСТИ. Без практически грижи от Института / Държавата а само изнудвачески Глоби, Наказания и Рекет тия активисти превръщат в ТЕГОБА вместо гордост и радост притежаването на недвижими ценности...

Отговори
9 3
На простия беден човек ценните къщи са тегоба

На простия беден човек ценните къщи са тегоба

02.12.2022 | 17:21

Мераците им са да ги надстроят, пристроят, без да се съобразяват с архитектурата им, или да ги продадат за да вдигнат някоя кооперация. Някогашните собственици са били друго нещо.

Отговори
6 0
А кога ще разследва къде са милионите от магистрала Хемус

А кога ще разследва къде са милионите от магистрала Хемус

30.11.2022 | 20:00

Гешев това ви е работата а не да се занимавате с старинните къщи на града и да гледате как да ги откраднете от собствениците им. Герб стига с това крадене.

Отговори
14 3
вместо с ПРЕСТЪПНОСТТА...

вместо с ПРЕСТЪПНОСТТА...

30.11.2022 | 18:13

Прокуратуеата не е редно да "остави на мира" пловдивските ПРЕСТЪПНИЦИ а да изземва административни функции от КАЛИНКИТЕ в СелСъвета. След като Държавата престана да се грижи за Старините, да имаш в собственост Архитектурни ЦЕННОСТИ стана ТЕГОБА вместо гордост и радост. Сградите също си имат определена дължина на живота – след което ...си отиват. Населението няма средства да "реставрира" вместо да строи наново. Струва скъпо, технически сложно е и много бавно. Каквото НИПК на великия проф. арх. Пейо БЕРБЕНЛИЕВ успя да укрепи в масовата дейност през 70-те и 80-те години = това ще ни остане в Града. Петканиният ПЕТРОВ с неговия напън да "децентрализира" ОТГОВОРНОСТТА (но не и заплатата си!) като си запази ВЛАСТ да тормози, глобява и изнудва старите достойни фамилии (и като продава французойски кроасани "ШАЙО" от Ортаци-Частници) представлява поредното нашенско МЕНТЕ

Отговори
16 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?