Следвайте ни

След мощни проверки, арести и глоби: Руският пазар отива в историята

viber icon

Законен ли е Руският пазар? Този отговор трябва да даде съвместна проверка на полицията, НАП, Областната дирекция по безопасност на храните и РИОСВ, която ще се извърши по разпореждане на прокуратурата. 

1. Какъв е статута на обособилото се като тържище място на територията на Пловдив, популярно с наименованието „Руски пазар“ - функционира ли като регламентиран пазар, от кого се стопанисва, отдавани ли са на място под наем терени и/или павилиони /сергии/ за извършване на търговска дейност, от кого?

2. Извършва ли се в самото тържище и/или в райони в непосредствена близост търговска дейност по продажба на храни, напитки и други стоки, при какви условия и от кого.

2. Ако се установи извършване на търговска дейност по смисъла на предходната точка, декларират ли се приходи от нея по надлежния ред?

3. Извършва ли се търговска дейност със защитени видове птици и от кого?

4. Извършват ли се в района дейности по нерегламентирано горене на отпадъци и от кого?В изпълнение на част от така поставените задачи в неделя, когато пазарът се разгръща в целия си потенциал, са проверени 21 търговски обекти на територията на тържището. Започнати са 2 досъдебни производства за нерегламентирано използване на търговска марка, като са задържани 2 лица. Иззети са около 260 артикула, носещи чужди търговски марки.

От Областна дирекция по безопасност на храните са съставени 4 констативни протокола, 1 акт за установяване на административно нарушение и 1 разпореждане за унищожаване, като е иззета около 100 кг прясна риба, без документи за произход.

Съставени са и 4 акта за установяване на административни нарушения, касаещи продажба на живи животни. От РИОСВ са съставени 3 акта за установяване на административни нарушения за продажба на пойни птици.

От страна на Фискален контрол при НАП са съставени 2 констативни протокола и 1 обект е запечатан за неиздаване на касов бон. От 3-то РУ при ОД на МВР - Пловдив е издаден 1 акт за установяване на административно нарушение по Закона за българските лични документи.

При проверката, Общински инспекторат ще издаде предписание на кмета на район Северен за почистване на нерегламентирано сметище и нерегламентиран пазар.

Срокът за приключване на проверката по всички пунктове е едномесечен, като на проверяващите органи е указано във всички случаи на констатирани в хода й престъпления и/или административни нарушения, незабавно да се пристъпи към тяхното разследване и документиране.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?