3906

След екшъна с ексченгето Караджов: Наградиха полицаи и прокурори в Пловдив

На кратка церемония в сградата на пловдивската полиция главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев връчи награди на екипа от служители и прокурори, ръководили и взели пряко участие в преодоляване на кризисна ситуация на 16 май тази година - случаят, при който експолицая Венцеслав Караджов, осъден за двойно убийство, се барикадира в дома си и заплаши, че ще сложи край на живота си. 

Отличени за проявения висок професионализъм, самоотверженост и положени активни усилия за довеждане до успешния изход на почти 10-часовата операция са директорът на Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ главен комисар Димитър Андонов, директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Георги Чергов, началникът на отдел „Криминална полиция“ комисар Георги Ташев, началникът на сектор „Видеонаблюдение“ главен инспектор Сивлин Бабаджанов, началникът на група „Издирване“ главен инспектор Петър Цънцаров, началникът на Психологическата лаборатория главен инспектор Нели Костадинова и колегата ѝ инспектор Митко Иванов.За личния си принос в добрата координация и непрекъснатото присъствие на място до приключване на акцията, признание от главен комисар Димитър Кангалджиев получиха и административният ръководител на Окръжната прокуратура Ваня Христева и заместника ѝ Анна Викова.

Припомняме, че на 16 май, около 17.30 часа, в ОДМВР - Пловдив постъпва искане от служители на „Съдебна охрана“ за съдействие при отвеждане на пловдивчанин с потвърдена от Висшия касационен съд доживотна присъда за двойно убийство. Според информацията той отказал да изпълни влязлото в сила съдебно решение, барикадирал се в дома си, където изтърпявал мярка „домашен арест“ и свалил гривната за проследяване. При опит да бъде убеден от адвоката си да се предаде, мъжът предупредил, че няма да излезе жив от жилището, а заедно с него ще пострадат и други.

Незабавно към адреса са насочени екипи на сектор „Специални тактически действия“, няколко патрула на районните управления отцепват периметъра около адреса. Наблизо се позиционират противопожарен автомобил и линейка от Центъра за спешна медицинска помощ, а на по-късен етап пристигнат и допълнителни сили от Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“. За осъществяването на необходимата комуникация и координиране на действията в акцията е сформиран оперативен щаб с участие на ръководителите на всички ангажирани структури, експерти криминалисти и психолози от МВР, както и прокурори от Окръжната прокуратура.

В рамките на около 10 часа с барикадиралия се са водени продължителни преговори. В резултат, около 5.30 часа, той е убеден да се предаде доброволно на служителите на реда, без да бъде използвана сила спрямо него и да има пострадали. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?