71

След драмата в "Арсенал": Прокуратурата рови за нарушения в заводи за оръжия и боеприпаси

След драмата в завод "Арсенал", при която загинаха трима души, а още толкова бяха ранени, Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди спешна проверка за спазване на инструкциите за безопасен труд в предприятията и местата за производство и съхранение на оръжие, боеприпаси и пиротехнически изделия. 

Те ще се извършат на територията на апелативния съдебен район, който включва областите  Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали, и е по разпореждане на апелативния прокурор Тодор Деянов.

Проверката ще бъде възложена от шестте окръжни прокуратури в региона – Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали, на съответните контролни органи – дирекциите „Инспекция по труда“ и на Областните дирекции на полицията във връзка със спазване на нормите по Закона за здравословните и безопасни условия на труд и на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.   

Целта е да се установи спазват ли се условията и реда за провеждане на периодични обучения и инструктажи на работниците и служителите в тези предприятия по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, както и технологичните инструкции за работа с оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. Ще се проверява и дали длъжностните лица изпълняват задълженията си по горепосочените два закона и издадените на тяхна база подзаконови нормативни актове. 

Срокът за приключване на проверката е едномесечен.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Вина

Вина

05.10.2022 | 12:50

Путин е виновен!

Отговори
1 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?