49

След бягството от съда в Пловдив: Бизнесмен неуловим като Фантомас, обявиха го за издирване

Бизнесменът Стефан Грозев, обвинен за източване на НОИ, се превърна в българския Фантомас. От момента, в който напусна съдебната зала по своя воля в края на май миналата година, от него няма и следа. Не поддържа връзка и с адвокатката си Таня Чечкова. 

Вчера бе направен пореден опит за старт на разпоредителното заседание по делото, но очаквано Грозев не се появи. "Нямам никаква информация за него и не знам какво се случва от момента, в който излезе от залата. Следващото заседание е насрочено за 15 май", каза пред "Марица" адв. Чечкова. 

Тя посочи, че предвид неявяването му, нейният клиент Стефан Грозев е обявен за общодържавно издирване по настояване на прокуратурата. До този момент бизнесменът е търсен на известните адреси, на които обичайно пребивавал, изпращани са му призовки, но полицаите така и не го открили и са връщали съобщения, че го няма на посочените места. Така МВР има малко повече от два месеца, за да го открие. Припомняме, че Грозев е с наложена забрана да напуска страната. 

Ако Грозев бъде открит, веднага ще влезе в сила мярката "задържане под стража" и ще бъде приведен в пловдивския арест. 

Припомняме, че схемата за източване на НОИ бе разкрита в края на август 2020-а. Тогава разследващите обявиха пред медиите, че Грозев регистрирал фирма с единствена цел източване. Назначените там служители били използвани, за да сработи схемата и да няма съмнения. Управителят на дружеството получил болнични не само от една лекарска комисия на стойност 54 000 лв. Служителите са упражнявали "професия болен" и чрез тях са източени 76 000 лв. Установено е, че не са били на преглед и въобще не са боледували.  

След като НОИ се усъмняват, подават сигнал в полицията. Така се стига до специализирана полицейска операция, арести и претърсвания на 5 адреса. Фирмата „Джи Еф Ти- България“  ЕООД, която е прилагала схемата, е регистрирана в Индустриалната зона на Харманли. Грозев беше обявен за издирване.

Д-р Кръстев отговаря пред съда за 110 фалшиви болнични и амбулаторни листове. Обвинението на Грозев пък гласи, че източил неправомерно 43 бона. Законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода, отнемане на права, както и изземване на имущество. Срещу Стефан Грозев има повдигнато и второ обвинение за лъжесвидетелстване и съзнателно въздействане върху свидетели в хода на разследването. След като престоят му в ареста мина 8 месеца,  той обяви гладна стачка. Д-р Георги Кръстев твърди, че не познава Грозев и че ще докаже своята невинност.  До момента ортопедът се явява на всички заседания. Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?