3906

След арест, протести и дълга съдебна сага: Гърция оневини изцяло Машора за трафик на мигранти

Съдът в Гърция оневини изцяло Тошко Тодоров - Машора от Столетово, който преживя истински кошмар след обвинение за трафик на мигранти. Това каза пред "Марица" неговият защитник адв. Гънчо Гънчев.

През есента на 2021 година Машора бе задържан по подозрение за трафик на мигранти. Причината - кемпер, който продал месеци преди случката, но все още се водил на негово име, и бе открит край град Драма. С него били превозвани 28 нелегални мигранти.

От гръцка страна поискаха задържането на Машора и екстрадирането му там, за да бъде съден. Според гръцкото правосъдие, мъжът от Столетово трябваше да лежи по 8 години за всеки един заловен мигрант или общо 224 г., което на практика означава доживотна присъда.

Така или иначе искането за екстрадиция бе отхвърлено. Машора прекара 9 дни в ареста, след което той и семейството му трепереха вкъщи какво ще решат магистратите. Случаят бързо се разчу из цяла България, а всяко заседание на съда не предшествано от протести в подкрепа на Тодоров.

След като всичко приключи, Машора не е предполагал, че кошмарът може да се повтори. В началото на септември 2022 г. Машора отново бе арестуван. Машора, съпругата му и внучето пътували от морето към вкъщи и на случаен принцип бил спрян за рутинна проверка. Служителите на реда установили, че в системата все още е активна европейската заповед за арест на Тодоров. Въпреки обясненията му, че е била отменена от съда, униформените му сложили белезници и го отвели в районното полицейско управление в Китен.

"Видяхме, че гражданското общество се събуди. Без негова подкрепа нямаше да се преобърне позицията на прокуратурата", коментира адв. Гънчо Гънчев. 

Припомняме, че Машора заведе дело срещу прокуратурата за незаконното второ задържане. Той спечели делото при Районен съд - Карлова Окръжен съд - Пловдив потвърди решението. Сега прокуратурата обжалва пред ВКС обезщетението от 4000 лв., което бе присъдено на Тошко Тодоров. 


Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?