Следвайте ни

След анализ на поведението на коч: Потвърдиха присъда за жестоко убийство край Пловдив

viber icon

ВКС потвърди 15-годишната присъда на Ивелин, пребил до смърт пастира си в пловдивското село Козаново. 

Убийството стана на 30 март 2017-а. 36-годишният тогава фермер Ивелин отглеждал стадо овце и наел пастира Георги да му ги пасе. В края на март шефът установил, че 50 овце от стадото липсват и побеснял. Изпратил го да ги търси. В крайна сметка се намерили почти всички животни, без две. 

Ивелин се ядосал заради липсата и пребил жестоко пастира, който изпаднал в безсъзнание. На следващия ден състоянието му се влошило. Ивелин и съдружника му във фермата откарали Георги в болница, но там издъхнал от раните си. 

 Ивелин бе привлечен като обвиняем за убийство. Магистратите му дадоха 15 години затвор при първоначален строг режим, както и да изплати общо 300 000 лева обезщетения на трите деца на пострадалия. Той  обжалвал наказанието си пред Апелативен съд - Пловдив. Адвокатът му развил защитната теза,че пострадалият е бил убит от разгневил се коч от стадото, за което се грижел. Но ВКС също потвърди присъдата. 

Ето мотивите: 

"Видно от заключението на назначената в хода на въззивното производство в Апелативен съд – Пловдив съдебно медицинска и ветеринарна експертиза, от гледна точка на науката етология, която се занимава с поведението на животните, представителите на овцете от породата „Вакла Маришка“ не се отличават по нищо особено и значимо от другите породи овце в страната. Обичайно от тях най-честа агресия проявяват овцете холерици – със силен, но неуравновесен тип нервна система. Най-често срещана причина за агресивен вид поведение или злонравие е неправилният начин на отглеждане. Измереният ръст на пострадалия  е 176 см. При правилно развито телосложение на мъж, както е в случая, при този ръст ребрата са разположени приблизително между нивото на 120 -150 см. от петата на човека. 

При съпоставката на анатомични данни с казаното от експерта, че мъжкото животно кочът от породата “Вакла Маришка” овца блъска с изпъкналата част на главата си на собствената си височина 80-85 сантиметра, то при подобно блъскане не може да достигне до височината на ребрата и съответно не може да се получи счупване на същите". 

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

 


 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?