49

Скандално! Служител на "Синя зона" изнудвал за пари инкасаторки

Контрольор от ОП "Паркиране и репатриране" е бил дисциплинарно уволнен, след като изнудвал за пари инкасаторки. Това става ясно от публикувано решение на магистратите от Районния съд в града под тепетата. Самият той обжалвал уволнението и поискал да му бъдат изплатени над 7 бона - стойността на 6 брутни заплати, за времето, в което е без работа. 

Контрольорът започнал работа в общинското предприятие в началото на 2013 г.  На 18 май миналата година му е връчена заповед за дисциплинарно уволнение след подадени сигнали срещу него. Две от инкасаторките се оплакали, че били изнудвани да му плащат, за да ги урежда на по-доходоносни локации на "Синя зона". Едната от служителките твърди, че си поискал 150 лв. месечно от нея. Пари взимал и от другата, която също се жалвала на началството. Така се стигнало до уволнението. 

По длъжностна характеристика мъжът имал задължението да контролира целия процес по изпълнение на SMS паркирането, както и инкасирането с билети /талони/, също извършва документални проверки в звената на „Синя зона“ в съответствие с утвърдени планове, както да бъде лоялен към предприятието и да познава и спазва етичния и морален кодекс. 

Колега на същата длъжност на уволнения контрольор бил разпитан пред съда, като казал, че едната инкасаторка идвала пияна на работа, а пък другата през периода, за който твърди, че е изнудвана,  била на два пъти болна от Ковид 19, а и имала проблеми с очите. По данни на свидетеля инкасаторките били принудени от директора да свидетелсват срещу шестимата административни специалисти, иначе щели да бъдат уволнени.

Едната инкасаторка посочила, че при започване на работа в това предприятие била местена непрекъснато от улица на улица, което я озадачавало, защото отчитала добри постъпления от билети. Разбрала от колежката си, че трябва да отчита пари на контролиращите проверките, като парите били предавани на „джоба“. От свидетелските ѝ показания се установява, че е давала 40
лева на контрольора пет-шест пъти, за да не бъде преместена на друга улица.  Другата инкасаторка пък посочила при разпита, че въпросният уволнен контрольор играел соло, защото се бил скарал с останалите от вътрешен контрол за подялбата на парите.

Контрольорът оспорил обвиненията, посочил и че уволнението му е незаконно. В крайна сметка тежката дума е на магистратите от Районния съд, според които служителят "вместо да контролира дейността на инкасаторките по паркирането и инкасирането на билети, се е облагодетелствал с получаването на парични суми чрез изнудване на служители на общинското предприятие, които са били в подчинено нему служебно положение. Не се установява да са оказвани давление и натиск от директора на общинското предприятие върху инкасаторките, с цел подаване на жалби и сигнали срещу шестимата от вътрешния контрол". 

Така съдът отхвърля претенциите на контрольора уволнението му да се признае за незаконно и да бъде върнат на работа, също и претенциите за заплащане на 6 брутни заплати. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
А въпрос

А въпрос

28.06.2022 | 19:10

Инкасаторките за да му дадат" рекета" не са ли краднали и те парите от таксуване

Отговори
1 0
Без име

Без име

28.06.2022 | 17:02

Пишете им имената. Защо ги криете. Пишете и улиците.

Отговори
2 2
гражданин

гражданин

28.06.2022 | 15:32

много интересно обяснение от инкасаторките да не ги преместят на по -недоходоносна улица .Какво значение има ако не крадат всичките по веригата от улицата-странна история нещо ми се струва кой крал ,кой но кого давал....като им знам и кой е шефът им ...

Отговори
4 0
Кючукът

Кючукът

28.06.2022 | 14:27

Ако тръгнеш прмерно по ул. Чорлу в Кючука и видиш, как са се нацвъкали по тротоарите и никой не ги глобява, какво работят тия!?

Отговори
1 0
Дървото дървотооооооо

Дървото дървотооооооо

28.06.2022 | 13:36

Голямо наказание бе. Уволнили го! В Камбоджа такива направо ги убивахме!

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?