Следвайте ни

Арестуваната за шашми с пенсиите работила за измамничката Александрина

viber icon

51-годишната Силвия М., която е задържана за измами с документи за пенсиониране след дълго укриване,  в миналото е била колежка в местното поделение на НОИ на Александрина Георгиева.

Както „Марица” разказа, Александрина е въртяла семейна схема за фалшифициране на документи за стаж, които да послужат за по-изгодно пенсиониране.

В момента тя също е в ареста, с мярка за постоянно неотклонение, заедно с Лазар Лазаров, с когото живее на семейни начала и заедно са въртели незаконния бизнес.

Силвия и Александрина са се засекли в НОИ преди много години. Силвия е напуснала сама още през 90-те, както и колежката й. По-късно в определен период от време Силвия е работила в консултантската фирма за пенсионни услуги на Александрина. След това се е отделила.

Най-вероятно е създала самостоятелно своя ниша в бизнеса с фалшиви документи за пенсиониране, макар и по сходна схема като на Александрина.

По неофициална информация, няма данни името й да е замесено в изчезването на 240 пенсионни досиета, за които „Марица” разказа в свое разследване в продължение на година от февруари 2019.

В хода на процедурите за повторно доказване на стажа на засегнатите и обследването на казусите им нито един не е споменавал Силвия.

За сметка на това пенсионерите с липсващи документи многократно са посочвали Александрина като човек, който се е занимавал с техните случаи. По информация на „Марица” в обясненията си те са  назовавали и конкретни суми, които са й давали за тези услуги.  

В последствие при съвместна акция на Икономическа полиция и Районна прокуратура на 2 декември миналата година в офиса и в изба, ползвана от Александрина и партньора й, бяха намерени 169 пенсионни преписки, фалшиви печати, бланки за удостоверения за пенсиониране, трудови книжки, като бяха иззети и 7900 лв. и компютърни конфигурации.

По времето, когато Силвия е била служител на НОИ, е била с друго фамилно име, но в последствие се е развела.

 

Снимки: Атанас Кънев

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?