3906

Сигнал до "Марица": Хаос и беззаконие с паркирането до Базиликата, излагаме се пред туристите СНИМКИ

Цари пълен хаос и беззаконие с паркирането в района на Епископската базилика. Това твърдят в сигнал до "Марица" сем. Димитрови от Пловдив. По думите им, има подадени 7 жалби и няколко сигнала да Община Пловдив и отделно до район Централен за груби нарушения, свързани с паркирането.

"По артхитектурен план районът е площадно пространство, като право на достъп с МПС имат само живеещи, собственици на обекти и коли със специално предназначение, и следва откъм ул. "Патриарх Евтимий" да има стопер, който да ограничава движението. Освен това престоят и паркирането върху площадното пространство са абсолютно забранени /разполагаме с писмено становище на главения архитект на Пловдив/. Както е известно на пловдивчани обаче, районът се е превърнал в улица паралелна на бул. "Цар Борис III Обединител", на практика може да влиза всеки който пожелае, за да паркира на паркинга на сградата на бул. "Мария Луиза" 1, има месечен абонамент за този паркинг. Всичко това се случва, тъй като никой не санкционира нарушаването на пътен знак "Влизането забранено", с оправданието, че няма изготвен списък от Общината на лицата с право на достъп", се посочва в сигнала до медията ни.

 

Площадът пред клона на банката се е превърнал в паркинг на клиенти и на моменти има по повече от пет паркирани автомобила, коментират семейство Димитрови.

"И тук трябва да бъдат посрещани туристи, посещаващи архитектурни забележителности!? Имаме многобрайни жалби и срещи с кмета на Община Пловдив, заместник-кметовете по транспорт, ред и сигурност към Общината, шефовете на ДАИ-Пловдив, Общинска полиция и други но не се предприемат действия за ограничаване на нарушителите. Поставените забранителни знаци не спират никого, тъй като или не се санкционират нарушителите, или глобата е минимална 20 лв. На практика се руши ежедневно общинската инфраструктура и се подлагат преминаващите на риск, тъй като конфликтните точки автомобил-пешеходец са многобройни", пише още в сигнала.

 

На моменти гледките са грозни - майки с колички, възрастни хора, излизащи от подлеза или бягащи да се качат на автобус, трябва да отстъпват на нарушителите и да им правят път, защото са по-нахални и тежки. Скоростта, с която се движат превозните средства често е по-подходяща за извънградско движение, отколкото за пешеходна зона, твърдят читателите на "Марица".

 

"Ще се радваме на съдействие от вашата медия, тъй като смятаме, че въпросът е с голямо обществено значение и бездействието на Общината и органите на реда е оставило своя отпечатък по изцапаните натрошени плочки", завършват писмото си до медията сем. Димитрови. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 7 оценки
5/5 от 7 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?