Следвайте ни

Шофират и говорят по GSМ: Колко нарушители хванаха за ден в Пловдив

viber icon

Пловдивската полиция проведе днес специализирана операция за контрол на шофьорите относно ползването на мобилни телефони по време на управление.

Служители от "Пътна полиция", Специализирани полицейски сили и районните управления са извършили общо 1023  проверки. Констатирани са 849 броя нарушения по Закона за движение по пътищата и кодекса на застраховането.

В полицейския арест са задържани двама водачи, шофирали дрогирани. Престъпните деяния са извършени на територията на Карлово, а по случаите са образувани две бързи производства.

Служителите на Областната дирекция на полицията са съставили 122 акта за административни нарушения и 305 глоби по фиш. В хода на проверките са констатирани 51 водачи, които неправомерно са използвали мобилен телефон по време на движение.

„Писането на текстови съобщения и говоренето по мобилен телефон в динамичното ежедневие е станало навик за шофьорите - това показват резултатите от днешната проверка, а само секунди разсеяност са достатъчни, за да причинят пътен инцидент, който може да доведе до нараняване или смърт“,  коментира комисар Виктор Празов- началник на отдел „Охранителна полиция“.

Три са актовете, с които е приложена принудителна административна мярка временно отнемане на шофьорска книжка до плащане на дължимите глоби.

В 18 от случаите проверяващите са констатирали, че водачите не използват задължителния обезопасителен колан, а 22-ма от проверените пътници и водачи са били с нередовни документи.

В хода на акцията са установени 24 нарушения, свързани с техническа неизправност по автомобилите, а 31 броя са съставените актове за други нарушения по ЗДвП. Водачите със съставени глоби с фиш за неспазване на пътни знаци и извършване на неправилни маневри са 86, а фишовете за неправилно спиране и престой са 53.

С един повече от тази бройка са фишовете, съставени за неизползване на светлини.

Посредством експлоатираните автоматизирани технически средства и системи са установени 388 броя нарушения на скоростните режими. Шест са нарушенията по кодекса на застраховането.

По време на акцията са връчени и 43 електронни фиша на водачи, извършили предишни нарушения на пътя.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ццц

Ццц

08.10.2020 | 00:51

За 3 минути преброих 4-ма шофьори говорещи с мобилен телефон, двама от които бяха шофьори на автобуси.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?