1553

Шмекери плашат и изнудват родителите на зам.-кмет в Пловдив

Група роми превърна живота на мъж и съпругата му в истински ад. Двамата станали жертва на класическа измамна схема, свързана с ремонти и последващо изнудване за още и още пари.

Историята започнала преди около две седмици в село Поповица. "Мъжът ми Богдан има къща там, в центъра на селото. Прекарва с дни там, а през лятото стои повече време. Понеже аз съм в Пловдив и ходя на работа, отивам при него през уикенда. Преди около две седмици, докато бях там, през половин час пред оградата на къщата минаваше един ром и повтаряше, че чисти улуци. Въпреки нежеланието да говорим с него, той настояваше. В крайна сметка мъжът ми се съгласи да изчисти улуците срещу 50 лв.", разказа пред "Марица" потърпевшата Юлия Райчевска, която е майка на зам.-кметицата на район "Централен" Румяна Толова. 

След постигнатата уговорка, на следващия ден Богдан пуска въпросния мъж в къщата, уж да изчисти улуците. "Докато мъжът ми си работи нещо в рамките на няколко часа, след това вижда, че целият покрив е демонтиран. Мъжът от ромски произход казал, че улуците били изгнили, че дъските трябва да се сменят, че много неща трябва да се ремонтират.  А преди 3-4 години беше идвал човек, който провери покрива и каза, че всичко е наред. Нямахме намерение да правим ремонт на този покрив сега. След като разбрах какво се е случило, отидох там и казах на въпросния ром да излиза и повече да не го виждам. Мъжът ми му каза да си оправи керемидите. Поспорихме с Богдан. Той ми каза, че така покривът стои отворен и ако не се направи, при валеж ще се наводни. Казах си, че има логика. След като на мъжа бе казано да си оправя керемидите, дойдоха още двама", разказа Райчевска.Мъжете се качили на покрива, уж за да подреждат, но те започнали да творят нови беди. Разхвърчали се дъски и греди. "Казаха на мъжа ми, че трябва да се купят нови греди и улуци. Богдан каза, че ще си помисли какво да прави. Но след няколко часа идват ромите и вече носят материали. Попитах мъжа ми дали той ги е поръчал, той отговори, че не е. Ромите сами си решиха, че трябва да правят ремонт", посочи тя. 

Тъй като вече няма мърдане, Юлия и съпругът ѝ се договарят за ремонт, който възлиза общо на около 6000 лв. "Те работили през седмицата, когато мен ме няма. На няколко пъти му поискали пари. Така им дал общо 4000 лв. така, според договорката, трябв да довършат ремонта и да си получат останалите около 2000 лв. И в момент, в който мъжът ми очаква всичко да приключи мирно, те правят нова сметка и казват, че им дължи 9000 лв. Богдан стоял сам на стол на двора, най-едрият от групата започнал да го заплашва, след като се възпротивил. Казал му да се подпише на един лист, защото иначе ще пострада", разказа още Райчевска и допълни, че мъжът ѝе преживял страхотен стрес. 

Тя се обадила на тел. 112 и съобщила за случая. "След това ми се обаждаха много хора, държаха се много лошо. Представяха се за полицаи, но не знам дали наистина са били. Вместо да ми разгледат казуса, едва ли не хвърлиха вината върху нас. Аз исках да се разберем с ромите в присъствието на полицията. А те ми казаха, че няма пребит и че нямало данни за престъпление. Много се ядосах и се обадих по телефона на хора от селото. Те ме свързаха със служител на реда, който отговаря за Поповица", посочи Райчевска. 

Полицаят казал, че ги познава, а пък жители на селото споделили, че всички са пропищели от шмекерите. "Полицаят им звъннал предупредил ги е. След малко един от ромите звънна на мъжа ми и го питал защо съпругата му си позволява такива неща. Богдан им казал, че ще им доплати каквото остава според договорката, но пред очите на кметицата и на служител на реда. Мъжът от ромски произход, обаче, посочил, че ще изпрати жена си, че в момента е в София и работи там", разказа Райчевска. 

Полицаят й споделил още, че тази ромска група била позната на много места в страната. - Явно няма сила, която да ги спре да изнудват и заплашват хората, възнегодувала Юлия. - Има сила, ние не сме спрели да работим, отвърнал й полицаят. Но в това отношение разчитаме много и на съдействието на обществото.

"Такива неща са с толкова тежки последствия. Мъжът ми се е травматизирал от преживения ужас, а те продължават да правят каквото си поискат. И са големи психолози", допълни Райчевска. Тя каза още, че са процес на поставяне на охранителни камери на къщата. "Няма да се спра, докато проблемът не се реши", подчерта потърпевшата, надявайки се институциите да се задействат и да преустановят този тормоз, който е в цялата страна. 

От полицията потвърдиха пред "Марица", че има подаден сигнал, като униформени работят по него. 

 

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 6 оценки
4.3/5 от 6 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?