3906

Състезател в "Тракия" спаси книжката си заради полицейска грешка

Шофьор изкара луд късмет и се спаси от сурово наказание. Той бил глобен с 3000 лв., а свидетелството за управление му било отнето за 12 месеца, заради участие в гонка в пловдивския квартал "Тракия". 

На състезанието станали свидетели униформени. Те обяснили, че първо чули звук на въртене на гуми с колегата му и видели как
към тях по бул. "Освобождение" в "Тракия" се задали две коли, изравнени една до друга и чието управление със силна скорост било насочено към автопатрула. Подаден им бил полицейски сигнал със стоп палка, за да преустановят движението им. Първата кола отбила малко след мястото, където били позиционирани униформените, точно до светофара, а вторият шофьор дори въобще не спрял на подадения сигнал. Направил обратен завой и се върнал след няколко минути.

Така се сдобил със суровото наказание - глоба в размер на 3 бона и отнемане на книжката за период от година. Шофьорът обжалвал, а за негов късмет магистратите отменили санкцията. 

Според съдът има допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, касаещи описанието на нарушението и обстоятелствата, при които е било извършено.  "В конкретния случай, както в акта, така и в постановлението липсва пълно и ясно описание на вмененото нарушение. В този смисъл по никакъв начин не е отразено в какво се изразява деянието на жалбоподателя, за да бъде окачествено като състезаване, не става ясно в повече от едно състезание ли е участвал, тъй като е посочена
множествената форма при описанието, не се разбира и не е описано кой е другият водач и автомобила му в състезанието, за да има въобще съревнование.  По този начин категорично се ограничава правото на защита на наказаното лице, като го лишава от възможността да узнае за какво именно свое поведение е санкциониран, за да може да организира защитата си в пълен обем", мотивират се магистратите и отменят санкцията. 

МВР ще трябва да плати 600 лв. на шофьора за съдебни разноски, както и разходите за път на двама свидетели. Решението подлежи на обжалване пред Административния съд в града под тепетата. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?