3906

Сърби и българи замесени в канала за мигранти, ролите им разпределени като на филм

Сърби, българи и българка с афганистански произход са замесените в канала за трафик на нелегални мигранти през от Турция, през АМ "Тракия" край Пловдив към Сърбия. Това каза на брифинг в сградата на прокуратурата наблюдаващият прокурор Димитър Костов, предаде репортер на "Марица". 


Той обясни, че досъдебното производство по случая в образувано преди около година. Част от действията по време на акцията в петък да извършени в сътрудничество с "Европол". 


"На 14 юни в района на км 116 на АМ" Тракия" е спрян автомобил, в който са превозвани 11 нелегални мигранти от Афганистан. Имало е пилотна кола, така наречената отцепка, която е спряна на територията на столицата. В условията на неотложност са били задържани 7 души - сръбски граждани на възраст 22 и 23 години, българи на 35, 40 и 43 години, както и 30-годишна българка от афганистански произход", каза прокурор Костов. 


Всички са с чисто съдебно минало и не са осъждани, освен жената - тя е с условна присъда за трафик на мигранти, като сега е заловена в рамките на изпитателен срок. 


Всеки от задържаните е имал конкретна роля в канала за трафик. "Един е отговарял за контактите с мигрантите, други са определяли точката за взимане на чужденците, а пък трето отговаряли за логистиката - за набиране на шофьорите, за намиране на коли и т.н.", обясни наблюдаващият прокурор Димитър Костов. 


Мигрантите, открити в колата, са били натъпкани вътре с риск за живота им. Всички са мъже на по 20-25 години. Платили по 3000 евро, за да бъдат превозени. 


Комисар Мариян Митков, който е началник на БОП за Южна България, посочи, че на 14 юни, когато е осъществена акцията, е получена оперативна информация, че предстои превоз на мигранти. 


"Създаде се нужната организация за спирането на автомобила и извършването на проверка. След като колата не локализирана, беше спряна на магистралата. В нея бяха открити 11-те чужденци. След създадена организация, на територията на София бяха извършени претърсвания и изземвания на три адреса, стопанисвани от български граждани. Бяха претърсени и два автомобила", обясни комисар Митков. 


От прокуратурата и ГДБОП определиха организацията на седемте задържани като изключително конспиративна.


Наказанията, които се предвиждат за задържаните според закона са от 2 до 10 години затвор, както и глоба от 5000 до 20 000 лева.


Снимката е илюстративна 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?