Следвайте ни

Само в "Марица": Майка от Пловдив минава през ада, за да остане с детето си СНИМКИ/ВИДЕО

viber icon

Вече повече от две години 35-годишна майка от Пловдив води драматична съдебна битка, за да остане с детето си. 5-годишният Александър преживява тежко случващото се между разведените му родители. Майка му Милена иска всичко да приключи и да остане с детето си, баща му Борислав пък също се бори за родителските права. Краят на сагата не се вижда. Милена застана пред камерата на „Марица“, за да сподели тежката ситуация, в която се намира и за това какво изпитва една майка, която може да бъде принудена да се отдели от своя син. 

Историята започва още през 2011-а година. Тогава Милена и Борислав заминават да работят във Великобритания. Година по-късно сключват брак, а в края на 2015-а се ражда техния син – Александър. В началото всичко върви прекрасно, семейството живее в разбирателство и отглежда детето си.  През 2019-а обаче отношенията между Милена и Борислав се влошават. Взаимно стигат до решението, че трябва да се разведат през април същата година. 

Моментът, който преобръща живота на Милена настъпва на 17 май 2019-а. Тя се прибира от работа и сърцето ѝ спира. 

„Работих основно нощно време. Върнах се от работа и вкъщи нямаше никой. Детето ми и все още мой съпруг ги нямаше, също  част от багажа и паспортите.Веднага отидох в полицията на Великобритания и подадох сигнал. От там ме информираха, че са пътували от летище „Лутън“ до България, без мое знание и съгласие. Осведомиха ме още, че ако той не върне детето до 28 дни, вече се води отвличане. Многократно опитвах да се свържа по телефона с него преди това, но той беше изключен. Отидох и до Българското посолство в Лондон, сигнализирах за случая.  Адвокатите ме посъветваха да подам молба до Хагската конвенция за връщане на детето ми във Великобритания, което и направих. На първа инстанция Софийски градски съд реши, че детето трябва да се върне във Великобритания, където е и обичайното му място за живеене, където е родено и израснало, където редовно посещаваше детска градина, където е неговия личен лекар. В момента бившият ми мъж обжалва това решение пред Апелативен съд“, разказа Милена. 

Делата, които родителите водят помежду си към настоящия момент са 4 – за домашно насилие в Пазарджик, откъдето е Борислав, по Хагската конвенция в Софийски градски съд, както и две в Пловдив – за издръжката на детето и за разрешение за пътуването му и за паспорт. Последното в момента е на пауза,  докато излезе решениена Софийския градски съд. 

Относно делото за домашно насилие, Борислав твърди, че Милена, както и нейния баща, са посягали на детето и на майката на съпруга. Впоследствие издават заповед майката да не вижда малкия Александър за период от 3 месеца. Борислав твърди, че Милена злоупотребява с алкохол и че не стабилна психически, че да се грижи за 5-годишния им син. 

„На 23 февруари Пазарджишкият районен съд се произнесе, че детето трябва да живее на адрес в Пазарджик, първоначално за 6 месеца, където живее майката на бившия ми съпруг с множество пропуски в това решение. Имам нужните доказателства за това, че съдът в Пазарджик е взел под предвид само едната страна, а на мен не ми беше дадена възможност за изготвяне на Социален доклад, разпит на свидетел,който е в Кипър и ще се върне на 10 април, изслушване на баща ми, като страна по делото. В момента обжалвам това решение. Проблемът е,че и другото дело ще се проведе в Пазарджик, където всички се познават.За мен това е пълен абсурд – той да отвлече детето ми, а съд да определи мястото на детето за шест месеца при неговата баба по бащина линия“, сподели Милена.  


Към момента 5-годишният Александър е при майка си в Пловдив и очаква решението на магистратите, от което ще стане ясно дали ще прекара минимум половин година при баща си в Пазарджик. 

„Имаме официален развод на 19 май миналата година. Дело за родителски права не може да водим, тъй като има дело по Хагска конвенция. Тоест, към момента двамата носим отговорност до детето. А откакто е при мен до този момент, вече 6 месеца, Борислав не е правил опит да се свърже с мен, да пита как е детето, има ли нужда от нещо“, разказа още майката. 

В същото време върви и дело за издръжката на детето. Борислав е осъден да плаща 180 лв. месечно на малкия Александър, но обжалва с мотив, че сумата е висока.  

„В същото време си купува нов автомобил, на лизинг, като вноската за него е 220 евро на месец“, твърди Милена и подкрепи твърденията си с договора за лизинг.  От него е видно, че колата трябва да се изплаща 5 години, до 2024 година. 

Милена споделя колко кошмарно е било за нея да е отделена от детето си.  „Той го беше заключил в Пазарджик, обаждах се на социалните да ми уреждат срещи с детето. Те ми уредиха две, като на втората детето искаше да си тръгне с мен, а той го издърпа от ръцете ми и го отнесе. След това не се яви на две срещи с оправдания – веднъж, че пътува за София за делото, втория път, че детето било болно. От октомври детето е при мен, само че не може да се върнем във Великобритания докато не приключи всичко“, разказа 35-годишната майка. 

Милена разказа още, че заради делото за домашно насилие са и правени психиатрични експертизи, както и на детето.  Има доклади от Социалното в Пазарджик, както и от детската градина, която е посещавал Александър. „Те се опитват до докажат, че детето е в тревожно състояние и не комуникира, защото съм си го взела, а не защото преминава през всичко това и защото бе отвлечено и отделено от мен, което е истината. Социалният доклад е изготвен едностранчиво и само от неговата страна. 

„Просто искам справедливост. Мисля,че в една нормална държава, нормална майка, която може да гледа детето си, трябва то да е при нея. Не искам да стигаме до този момент, в който да идват социалните, да взимат детето от вкъщи и да го карат в Пазарджик. Детето не е плюшена играчка. Никой не мисли как ще се чувства то“, посочи Милена. 

Направихме многократни опити да се свържем с Борислав Аговски, съпруг на Милена и баща на малкия Александър, но безуспешно. При всяко наше позвъняване се включваше секретар и обръщение, записано с неговия глас: „В момента съм зает. Оставете съобщение“. Оставаме отворени, ако все пак реши да ни потърси, за да сподели своята гледна точка за случващото се. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Иван Петров

Иван Петров

20.03.2021 | 14:51

Един мъж не постъпва така ,когато става дума за детето му.

Отговори
6 0
Iva

Iva

20.03.2021 | 14:49

Защо бащата не помисли за детето?

Отговори
4 0
Теди

Теди

20.03.2021 | 14:46

Така... чета статията,чета и коментарите... да поясня преди феновете на пазарджишкия тарикат да почнат да плюят- обърнете внимание на доказателства,факти и документи! Тъй като видиш ли майката според вас е виновна,как един загрижен баща няма 180лв на месец за детето си(минимална издръжка) ,същевременно имаме 220€ на месец за лизинг на автомобил;много иска да се грижи за детето- не му е купил и едни чорапи;работи на минимална заплата- успява да плаща лизинг и да обикаля по заведения(преди ковид);обича детето си- не смята за нужно чрез социални (в предвид ситуацията) да поиска да го види; отвлича детето си- от къде съм сигурна: 1-во казва ,на полиция ,че със знанието на майката бил тук да си вади лична карта и се връщал обратно в UK. Съответно после казва ,че се върнал да живее постоянно в БГ за да си оправят отношенията ;2-ро при натрупани задължения в UK не може да се върне там,а тук има работи уж на минимална заплата,а има и документ с който показва,че работи за 1500лв в аптека... 3-то вместо да се разберат с майката да си гледат нормално детето -гоаподинът решава ,че ще подложи детето стрес с цел да побърка майката; 4-то господинът не си гледа детето,когато е бил при него го е гледала майката на въпросния тарикат,тъй като той е много зает с новата си приятелка. Въз основа на доказателства господинът тотално се е насрал до ушите ! Относно Пазарджишкия съд - как не взима доказателства от двете страни ,а само на едната!?! И коя майка мамка му ще си даде детето?!?! Я се замислете! При здрава,права и работоспособна майка (доказано е чрез три експертизи ) ?!?! Едно ще ви кажа ,нека на никой не му се случва подобно нещо!

Отговори
4 3
Маргарита

Маргарита

19.03.2021 | 21:42

Поредният комплексар който е решил да отмъщава на жена си чрез детето което няма вина за нищо!Сигурно има някой лев и бута напред-назад за да се прави на велик!

Отговори
6 5
София

София

19.03.2021 | 19:51

Всеки има право на мнение!Но ако четете добре,ще Ви направи впечатление,че именно бащата на детето е причината за случилото се до момента. Ако беше човек, нямаше да постъпи така!

Отговори
5 5
Тя, горката

Тя, горката

19.03.2021 | 13:58

Винаги жените са жертва , но според техните разбирания. В повечето случаи , именно мъжете сме потърпевши от техните глупости които вършат.

Отговори
10 5
как' Сийка

как' Сийка

19.03.2021 | 12:36

Тая на снимката има вид на психически нестабилна.

Отговори
8 11
Венета

Венета

19.03.2021 | 19:59

Ти нормален ли си? Жената от две години е под стрес,как да искаш да изглежда, като фото-модел ли?

Отговори
4 4
alex

alex

19.03.2021 | 11:22

В подобни случаи истината винаги е някъде по средата.

Отговори
10 1
Точно  така

Точно така

19.03.2021 | 11:32

По средата е. А средата е Александър. Ех да можеше този Александър да е правораздавателния орган. Щеше да ви каже какви родители сте.

Отговори
12 1
alex

alex

19.03.2021 | 11:22

В подобни случаи истината винаги е някъде по средата.

Отговори
4 1
Милена  и  Борислав!

Милена и Борислав!

19.03.2021 | 11:07

Защо се оженихте? За да създадете Александър и да му вгорчите живота. Александър трябва да остане в България и държавата да се бори и грижи за него. Каква Великобритания.

Отговори
16 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?