2374
Следвайте ни

Само в "Марица": Експолицаят Караджов обясни защо не може да е гръмнал родителите си

viber icon

Експолицаят Венцислав Караджов, обвинен в убийството на родителите му Цветан и Божура през 2016 г., се изправи за пореден път пред магистратите. На съдебното заседание днес бяха извършени разпити на последните вещи лица, изготвили експертизи по делото. Повечето от тях бяха от Националния институт по криминалистика в София. 

Стартът бе даден с балистичната експертиза. Специалистът Петков трябваше да отговори дали намерените куршуми съвпадат с такива от стар случай. Такова съвпадение няма до 25 октомври тази година, а ако имаше, юяха да бъдат уведомени службите, категоричен бе той. Представителите на прокуратурата и защитата на Караджов нямаха въпроси по заключението. 

Резултатите от ДНК експертизата представи вещото лице Иванова. В нейното заключение се твърди, че по намерените метален лост, тип кози край, и синджири, е открита смес от генетичен материал, който е от поне две лица, вероятно и повече. Смесите от ДНК по металния лост и по синджирите са различни. Защитникът на Караджов, адв. Зоя Тошкова попипа дали и какви външни условия могат да повлияят върху качеството на генетичния материал. Отговорът бе, че ДНК се влияе от слънчева светлина, влага, дали има бактериално въздействие и т.н. "Ако няма външни въздействия, в идеални условия ДНК е сравнително стабилна молекула, може да се запази с години", посочи експертът.

Вещо лице Рангелова пък посочи резултатите от експертизата на власинки и косми, намерени на местопрестъплението. Става въпрос за смес от власинки със случаен характер. "Представляват снопче от разнодорни по вид и цвят влакна, включително множество косми", каза тя.

Двама пък представиха и потвърдиха резултатите от изготвената компютърна експертиза. Тя трябваше да даде отговор дали има пълно съответствие между записите, снети на диск и предадени на следствието от Второ РУ, и на хард диска на самия компютър в районното. "На всички записи има пълно съответствие. Само на компютъра в районното има папка, озаглавена "снимки засечки". Тя съдържа 44 снимки от видеозаписи на две от камерите. Не съм установил манипулации", категорични бяха вещите лица.

Последни бяха тройно медицинската експертиза, изготвена от Спасов, Балтов и Црънчев, както и комплексна съдебномедицинска и балистична експертиза. "При Божура има 5 огнестрелни наранявания и три при Цветан. Общо 8. При Цветан и трите проектила са открити в тялото. При Божура две от нараняванията имат вход и изход, останалите проектили са само вход. Осем проектила, осем гилзи. Всичко излиза точно", каза Спасов. Адв. Зоя Тошкова попита дали след първите изстрели през прозореца Божура е можела да се движи и да говори. Отговорът беше положителен - единият изстрел е бил в дясната гърда, а другият в меките тъкани на шията. 

След изслушването на вещите лица, екпертизите на които вече са ясни от предното разглеждане на делото, бе дадена думата на експолицая Караджов. Той влезе в ролята на адвокат и разгърна скица на въпросния имот на ул. "София", в който са убити родителите му и заради който се твърди, че се е стигнало до убийството. Подсъдимият започна да обяснява по чертежа, че не е възможно да е проникнал незабелязано през задната част, както се твърди, след което да е извършил екзекуцията. 

"Целият имот, от всички страни, е заграден с високи огради, не по-малко от 2.20 м. ", посочи той и обясни, че в някои страни е с масивна тухлена ограда, отгоре на която има наредени керемиди (само поставени, без закрепване), в други страни пък има остри шипове или бодлива тел. Предната част, с лице към улицата, е с метални врати и гараж, с височина около 2.20 м. Караджов обясни какво има на всеки ъгъл от имота, както и за какво се е ползвал - че отзад е имало нещо като ранчо, което родителите му засявали, че имало масивен кокошарник, в който гледали кокошки и т.н. По думите му съседен имот бил на негово име и на това на съпругата му, което към онзи момент е бил гола поляна. 

"В последствие има приложени скици за строеж на къща там. Това трябва ясно да говори, че не стои въпрос за малоимотност и липса на място за живеене. Имам и вила", коментира Караджов и контрира мотива, че е ибул родителите, за да вземе имота и да живее в него. 

"Едно проникване от задна страна звучи много условно и няма логическа обосновка защо трябва да се извърши. Ако съм влязъл хипотетично отзад, трябва да преодолявам три врати. Рискът е голям, защото мога да бъда забелязан и чут. Освен това, няма как да с епрескочи оградата там, без да се размести или бутне керемида", посочи Караджов. 

Той обясни, че имотът е разделен и всяко семейство е живяло в своя отделна част  - той, съпругата му и детето отпред, а възрастните - в задната част. "Поводът за това разделение не бяха конфликти. Отношенията ни бяха перфектни до 2012 г. Разделението направихме заради кучетата, немски овчарки, които гледахме. Майка ми отглеждаше много котки и кучетата ги гонеха. Поради това разделихме имота и беше направено така, че кучета и котки да нямат досег. Живеем там със семейството ми от 1998 година. След това се преместихме, но много вещи останаха там. Поради това с еналагаше почти ежедневно ходене до имота на ул. "София" почти ежедневно от мен или съпругата ми. Скандалите, които имах с родителите ми, винаги са били в имота, а не пред свидетели", каза експолицаят. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Дрън дрън  ярина

Дрън дрън ярина

15.12.2021 | 14:20

Дано гори в ада този отцеубиец. И оная кобра жена му е съучастница. А и други тайни има това престъпно семейство. Родени убийци

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?