Следвайте ни

Само в "Марица": Арестуван по случая с Трето РУ пропусна премиера на филма си ВИДЕО

Семейството му, негови близки и приятели гледаха и представиха "Смутни времена" напук на решението на съда

viber icon

Арестантска килия вместо овации на филмова премиера. Това поднесе съдбата на Данаил Димитров-Дидо,  един от четиримата задържани при спецакцията в Трето районно в Пловдив. Той е известен като човек, който се занимава с родолюбиви каузи.  Той е сред основателите на сдружение "Хайдути" в Пловдив, което има съмишленици от цялата страна. Идеята на членовете на патриотичната формация е да преоткриват, съхраняват и популяризират българската история.

Дейността на сдружението особено нашумя в началото на миналата година, когато обявиха, че започват да шият по снимки и данни облеклата на емблематични български войводи. Първият герой, на когото се спряха, бе Ильо Марков Попгеоргиев. Инициативата се пръкнала, след като от сдружението гледали филм за живота на Ильо Войвода и видели възстановка на дрехите му в къщата музей на воеводата в Кюстендил.

Това е последният истински хайдутин, който е отдал своя живот за свободата на България, преминал през борбите за Освобождението на Сърбия и България и дори на 80-годишна възраст участва в Сръбско-българската война, заявиха от сдружението тогава.

За осъществяването на идеята представители на "Хайдути" се срещнаха с директора на Историческия музей в Кюстендил Валентин Дебочички. Щом чул за проекта, той веднага изразил готовност за осъществяването на идеята. Дрехата, изложена в музея, е възстановка отпреди 40 години.

Финансирането на проекта се пое изцяло от сдружение "Хайдути", а изработката бе поверена на пловдивския терзия Иван Тонев - Гърбача. 

Същевременно хайдутите започнаха работа по филм за кърджалийските времена, озаглавен "Смутни времена". Те са избрали тъмния и кървав период в българската история от края на 18-и и началото на 19-и век, за който сведения е издирвала основно професор Вера Мутафчиева. Базиран на романа й „Летопис на смутното време“, филмът е създаден, за да напомни, че преди да се възроди, нашият народ е минал през най-страшното – грабежи, палежи, заколение, насилване, смяна на вярата.

Епичният над 5-минутен трейлър на продукцията, в която всички  участват напълно безвъзмездно, бе представен преди коледните празници през декември 2017 година в културен център „Тракарт“ в Пловдив пред десетки гости. Сред тях бе председателят на Общинския съвет Савина Петкова.

След ред перипетии премиерата най-накрая бе планирана за 28 май -петък в кино "Лъки синема".  Един от основните двигатели на "Хайдути" - Данаил Димитров обаче нямаше как да присъства, тъй като бе арестуван на 19 май заедно с началника на Трето районно Самуил Хаджиев, полицая Атанас Качаков и техния съучастник Симеон Иванов. 

Семейството, близки и приятели на Дидо, както всички го наричат, обаче осъществиха премиерата, напук на решението на Апелативния съд да го остави в ареста, минимум в следващите два месеца, когато отново ще има право да поиска преразглеждане на мярката за неотклонение. 

Така филмът "Смутни времена" бе излъчен в петък вечерта, независимо от обстоятелствата. 

Всички негови близки и познати твърдят, че няма никакви доказателства срещу него и че цялата история е съшита с бели конци, за да послужи за разчистване на сметки и тупане в гърдите от страна на прокуратурата. 

Историята с отвличането и изтезаването на Фарук Манаф пък определят като абсурдна и като пълна измислица, опираща се единствено на показанията на жертвата. 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Павел Тачев

Павел Тачев

30.05.2021 | 21:24

Аз бях обран най-нагло от Дидо ръкавичката Данаил Димитров открадна ми един от най-скъпите ятагани в България .Дидо е мошеник измамник и крадец укриван от полицаите защото е доносник на полицията стотици хора са завличани от него.За повече информация на тел-0878255181 Павел Тачев потърпевш много имам да ви разказвам

Отговори
11 0
Това не е за алиби То си е улика

Това не е за алиби То си е улика

30.05.2021 | 16:20

Ами хайдутин Кво може повече да се коментира

Отговори
13 2
ГЕШЕВ

ГЕШЕВ

30.05.2021 | 16:15

НАПИШЕТЕ КОЛКО ХОРА ПОСТРАДАХА ОТ ТОЗИ ХАИДУТИН

Отговори
17 2
Павел Тачев

Павел Тачев

30.05.2021 | 21:26

Много ама много

Отговори
8 0
Ред и закон..

Ред и закон..

30.05.2021 | 15:25

А то едното няма връзка с другото... Ще си отнесе юка за престъпното поведе ние и после ще си получи овациите ако има такива .

Отговори
16 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?