49

Съдии и прокурори очароваха с лекция ученици от Руската гимназия в Пловдив

Пловдивски съдии и прокурори стартираха образователна програма с открити уроци в четири училища в града 

Прокурори, съдии и съдебни служители от Окръжния съд, Окръжна и Апелативна прокуратура проведоха  открит урок с ученици от три паралелки в Езикова гимназия „Иван Вазов“. Първата лекция беше изнесена от прокурор Владимир Вълев от Окръжната прокуратура и съдия Николай Стоянов от Окръжния съд. 

Прокурор Владимир Вълев разказа на младежите за професията на прокурора, която сравни с тази на медиците – по това, че се дават дежурства,   срещата с много хора и динамиката на работното ежедневие. Прокурор Вълев разясни на учениците какви са опасностите и наказанията при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества. Той ги призова да използват внимателно личните си данни и да внимават при сърфирането в интернет.  На финала прокурор Вълев, който е автор на книгата „Фронтекс в контекста на съвременните миграционни процеси и опазването на външните граници на ЕС“,  разказа на учениците за организацията, като им обясни, че в бъдеще могат да се възползват от обученията, които тя предлага.

Съдия Николай Стоянов разказа за предизвикателствата в професията на съдията и спецификата в работата на Наказателното, Търговското и Гражданското отделение на Окръжния съд. Той даде примери на учениците как всеки в ежедневието си се сблъсква с различни договорни отношения – с мобилните оператори, с В и К-дружествата, преносителите на еленергия, градския транспорт. Съдия Стоянов е автор на книгата „Прекратяване на договора за наем“, като обясни на  учениците спецификата в българското законодателство при подписване на договор за наем. 

На урока присъстваше и преподавателят по философия в училището Анелия Митева.

Учениците получиха информационни брошури с материали по теми, свързани с опасностите в Интернет, трафика на хора, участието на децата в наказателния процес, трябва ли и при кого да се сигнализира при извършено престъпление, независимост на съдебната власт. Запознаха се и с важни телефони: 112 – за осъществяване на бързи контакти, 116 111 – Национална телефонна линия за деца, 0800 18676 – гореща линия за пострадали от насилие, 02 9339010 – Държавна агенция за закрила на детето, 0800 20100 – Национална телефонна линия за борба с трафик на хора. 

През 2024 г. Окръжният съд, Апелативната и Окръжна прокуратури провеждат съвместно Образователната програма на МОН и ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“  в четири училища в града – Национална търговска гимназия, Езикова гимназия „Иван Вазов“, Хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ и Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
loss

loss

12.03.2024 | 22:21

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим!!:--- https://e.vg/mens

Отговори
0 3
А иначе

А иначе

12.03.2024 | 20:51

Реват като магарета на празна ясла колко били натоварени га ги попиташ що забавят преписки и дела с години И сега една ЗАПЛАХА резонно следва Ей гиди гиди една здрава гьостерица Вярвам че веке сте ококорено очаровани Нали

Отговори
3 0
Гатю

Гатю

12.03.2024 | 19:54

Целият народ е настръхнал срещу тази сган, а те ОЧАРОВАЛИ ученици? Кой си прави шегички с децата? - най-корумпираните и достойни за многогодишен отдих при бай Ставри! Позор и за даскалите, допуснали това "очарование"! Поне те, даскалите, срам нямат ли?

Отговори
4 0
Даскал Митко

Даскал Митко

12.03.2024 | 18:52

Явно не се чувстват неудобно, че работят в престъпни и корумпирани съд и прокуратура.

Отговори
3 0
Валя

Валя

12.03.2024 | 18:50

Как е възможно, дслед като системата не се е изчистила от 70-80% корумпирани прокурори и съдии, да се допусне това,, очарование''?

Отговори
4 0
Един т-ъп човек

Един т-ъп човек

12.03.2024 | 18:09

Един тъ-п човек който не е пострадал от техните своеволия може и да се Очарова!

Отговори
4 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?