Следвайте ни

Съдът отметни наказанието на полицейски шеф за забранения купон в „Сохо“

viber icon

Административният съд в Пловдив отмени дисциплинарното наказание, наложено на шефа на местното Шесто районно управление на МВР гл. инспектор Николай Кирков. Полицейският началник беше санкциониран служебно с „порицание“ за срок от 6 месеца заради действията му при скандала с клуб „Сохо“ в нощта на 2 срещу 3 ноември миналата година. Тогава в заведението се вихреше луд купон с чалгаджийки по случай рождения ден на общински съветник, въпреки заповедта на здравния министър, забраняваща работата на кръчмите.

Според мотивите за наказанието на Кирков той не е спазил служебните си правомощия, когато е дал разпореждане на проверяващите сигнала за шум от заведението полицаи и им наредил да изготвят само докладна записка по сигнала.

Николай Кирков обаче обжалвал заповедта за санкцията, която му била наложена на 19 ноември след проверка по случая. 

Според защитата му тази заповедта е била издадена неправомерно от зам.-директора на ОДМВР-Пловдив, тъй като санкцията трябвало да бъде наложена лично от директора на областната дирекция, а не от неговия заместник.

Освен това не ставало ясно в какво точно се изразява „неспазването на служебните правомощия” и не било посочено кое точно правомощие не е спазено от Кирков.

Скандалът избухна в нощта срещу 3 ноември м. г., когато след оплакване за силен шум от заведението „Сохо“ на бул. „Санкт Петербург“ в Пловдив полицейски патрул на два пъти опита да спре купона. Оказа се, че в почивния ден на клуба общински съветник го е наел за честването на рождения си ден, като на купона е поканил куп градски големци. От Областния щаб се заканиха да наложат солена глоба на заведението, което е работело въпреки забранителната заповед на здравния министър. Напрежението по случая стигна и до парламента, където лидерът на НФСБ и върл противник на нощния шум Валери Симеонов пусна питане до вътрешния министър и главния прокурор какви мерки ще бъдат предприети във връзка със скандала.

По-късно МВР шефът Христо Терзийски отговори, че са наказани шефът на районното и още двама полицейски служители.  

В крайна сметка с решение от днес Административният съд обявява за нищожна заповедта за наказанието на гл. инспектор Николай Кирков, издадена от зам.-директора на ОДМВР-Пловдив.

Решението не подлежи на обжалване.

Костадин Аршинков

Костадин Аршинков

Зам. главен редактор

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер в „Пловдивски новини“, завеждащ екип „Кореспонденти“ в „Стандарт“ и зам. гл. редактор в „Новият глас“.   Още

Коментари (11)

Шерифа на дивия запад

Шерифа на дивия запад

10.03.2021 | 16:03

Това полицайче ако има чест и топки нямаше да стигне това дъно.Жалко,че от такива като него 2 500 000 читави българи избягаха от страната.

Отговори
8 2
ИМА НАЧИН...

ИМА НАЧИН...

10.03.2021 | 15:13

ПЪРВО ПРОВЕРКАТА Е БИЛА НЕОЧАКВАНА...ВТОРО ТОВА Е РЕЗЕРВНИЯ ВАРИАНТ ЗА НАШИ ХОРА ... ПРАВИМ АКТ ЩОТО НАРОДА ЩЕ НАСТРЪХНЕ ИНАЧЕ НО ГО ПРАВИМ ПО "ПРАВИЛНИЯ НАЧИН" ДИРЕКТНО ПАДА В СЪДА.... ТОВА Е !!!! СЕГА ТОЯ ПИЧ ДЕТО СЪСТАВИ АКТА ПРОКУРАТУРАТА ДА СЕ САМОСЕЗИРА ЗА НЕКОМПЕТЕНТЕН ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ ОТ ОРГАНИТЕ НА РЕДА...И ДА МУ ИЗВЪРТЯТ ЕДНО ДЕЛО ЗА НЕСПРАВЯНЕ СЪС СЛУЖЕБНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ.... ТОГАВА ЩЕ ГЛЕДАМЕ НЕ САМО ТАКИВА ДЕТО НЕ СА "ВЗЕЛИ ПОДКУП"...АМИ И ТАКИВА ДЕТО НЕ СА "РАЗБРАЛИ " КАКВО СЕ ИСКА ОТ ТЯХ... ЕТО ТАКА ЩЕ СЕ САМОДИСИПЛИНИРАТ...... ЩЕ ИМАМЕ ПЕРФЕКТНАТА ПОЛИЦИЯ.....КАТО НЕ СИ ПАЗИШ ХЛЯБА САМ АЗ НЕ СЪМ ДЛЪЖЕН....

Отговори
11 1
Стоичков

Стоичков

10.03.2021 | 15:12

Решенията на съда не се коментират,но с такива"дребни"грешки в наказателните постановления за пореден път виновния е оправдан и случая е приключен.Тука е така,виновни има - наказани не.Само където тези финтове за обикновените граждани не важат.

Отговори
11 1
Съдия от ВСС

Съдия от ВСС

10.03.2021 | 14:37

Всичките са боклуци.

Отговори
15 0
Съдия от ВСС

Съдия от ВСС

10.03.2021 | 14:36

Всичките са боклуци.

Отговори
11 0
Награда

Награда

10.03.2021 | 14:16

Даже го наградете!!! Направете го полицай на годината!!! Една нашивка му метнете! В брюксел го пратете в парламента да разкаже за добрата си работа... БОк.луци!!!!!

Отговори
22 0
Док

Док

10.03.2021 | 14:24

Идете вижте организацията на влизане и излизане от хирургиите. Направена е така че да се заразят колкото си може повече хора.Няма такава простотия

Отговори
12 0
Не няма институции

Не няма институции

10.03.2021 | 14:12

Добър ден.... Те си бъркат по дупките/интересите/... Как така гарваните ще си из.вадят очите... Това е местната маф.ия..тя си има във .вилаета валия/кмет/ ииииии лична охрана /полиция/,застъпници/ съдебна власт.../...и как си представяте при толкова наши хора да съдят полицейски шеф..... Да влизат плеб.еите!!?? Оная дето беше без документи пред входа......избягала от тях по време на земетресението те.рори.стка.....да влиза да я съдим,че такива поразии направи... Застраши цял квартал.... Помните ли???? Тоя град е гн.ил,пълно е с тетки и шуринайки и служители в институциите оплетени като сви.нски чер.ва.... Рокади повсевместни...командировки всеки месец на маги.страти поли.цаи и др...

Отговори
17 2
Така така

Така така

10.03.2021 | 13:57

Да се смееш ли,да ревеш ли, да коментираш ли?

Отговори
20 0
Правова европейска държава

Правова европейска държава

10.03.2021 | 14:22

Какво не ви е ясно? Съдът е установил, че ръководството на ОДМВР-Пловдив са некомпетентни да съставят акт за административно нарушение и затова са го отменили.

Отговори
10 3
Мимо

Мимо

10.03.2021 | 15:09

Как какво? Ясно е , че е направено съзнателно , за да падне в съда.

Отговори
20 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?