1939
Следвайте ни

Съдът оправда нелегален търговец на зайци

Хванат на Руския пазар

viber icon

Нелегален търговец на животни на Руския пазар успя да отърве глоба в размер на 400 лв. заради нескопосано съставен акт за нарушение, научи "Марица". Мъжът продавал зайци и гъски на тържището. Животните държал в клетки, които нареждал за продан на капака на колата си. При изненадваща проверка от инспектори от Агенцията по храните обаче търговецът бил хванат в крачка, докато върти търговия и се пазари с потенциалния купувач. 

Проверяващите му поискали документите за извършване на подобна дейност, но такива нямало - нито разрешителни, нито ветеринарномедицинско свидетелство за придвижването на самите животни. Служителите му съставили акт, а след законовия срок било издадено и наказателно постановление, с което му наложили санкция в размер на 400 лева.

Търговецът обаче се обърнал към Районния съд и обжалвал глобата. Магистратите я отменили. Според тях наказателното постановление е незаконно, тъй като в него липсват достатъчно доказателства за самото престъпление. Освен това при съставянето на акта още по време на акцията на инспекторите на Руския пазар са били допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

„Липсата на необходимите доказателства относно механизма на извършване на нарушението води до незаконосъобразно изпълнение на административно-производствените правила, свързани с описание на обстоятелствата, при които то е било осъществено. Налице е само и единствено едно предположение за извършване на нарушението, но не и конкретни доказателства, чрез които то е установено. Виновно поведение, което подлежи на санкция, може да има само и единствено тогава, когато фактическите обстоятелства по неговото извършване са били законосъобразно установени с необходимите за това доказателствени средства”, гласят мотивите за решението на Районния съд в Пловдив.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?