Следвайте ни

Съдът гледа мярката на Александрина от аферата с НОИ

viber icon

Пловдивският съд ще разгледа днес искането на прокуратурата за налагане на постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража" на 63-годишната Александрина Георгиева.

Тя е работила в НОИ, след което напуска и отваря своя фирма за изготвяне на документи за пенсиониране. Набирала клиенти, на които не им стигат годините стаж и взимала от тях на ръка суми между 2 хил. и 16 хил. лв. След това не е внасяла сумите, а ги е присвоявала и е изготвяла документи за фалшив стаж, които е добавяла в досиетата им. Хората не са знаели, че участват в престъпна схема, смята прокуратурата.

Георгиева успяла да източи от държавата 3 млн. лв., съобщиха от прокуратурата. Това ставало чрез схема, разбита в понеделник при акция на Икономическа полиция и Районна прокуратура, за източване на фонд „Държавно обществено осигуряване” с фалшиви документи за стаж, въз основа на които са отпускани и завишавани пенсии.

Пенсионните досиета, в които е бил фалшифициран трудов стаж, а след това са били изнесени от НОИ, са открити в обща стаичка на блока,  в който живее Георгиева. Всички пенсионни преписки, за които през 2013 г. е установено, че са изчезнали от ТП на НОИ, са сред 169-те досиета, открити в блока на Александрина Георгиева.

Вестник "Марица" цяла година разследва случая и разказа потресаващи лични драми, резултат от изчезването на пенсионните преписки.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?