Следвайте ни

С бомбастични банкови кредити до 300 000 лв. мамят зорлии

viber icon

С обещания за до 300 000 лв. в сметката мними банкови посредници и сайтове-фантоми омайват потънали в дългове пловдивчани. 

Зораджиите се хващат на куката като удавник за сламка, тъй като вече са изчерпали всички възможни варианти да се измъкнат от кашата, в която са се забъркали. 

Измамниците просперират, тъй като много умело са уловили тенденцията през последните години, а именно за прогресивно нарастване на длъжниците както в Пловдив, така и на територията на цяла България. 

Мишена за измамниците са оплетените в дългова спирала, теглили бързи кредити един след друг в отчаян опит да приключат веднъж завинаги със статута на длъжник. 

Коридорите, които използват лъжливите кредитори, са основно два – версията за вътрешен човек, който ще „уреди“ нещата, както и сайтове за кандидатстване за кредит, изпипани съвсем като истински, но всъщност менте. 

При първият вариант за лов на жертви се пуска стръв в различни второразредни сайтове за обяви. Точно там, където длъжниците ровят за начини проблемът им да се реши пои заобиколния начин. 

„Предлагам съдействие за експресен банков кредит на хора със лошо кредитно досие или без доказан доход.Фиксирана лихва лихва за целият срок на договора. Отговор до 1 час. Ако ви е писнало от лъжи и измами, свържете се с мен!“, гласи една от хилядите подобни обяви. 

Проверка на „Марица“ показа, че схемата е следната. Измамникът се представя за служител на една от големите банки в страната или заявява, че работи с такъв. Пише, че за да помогне, му трябва всякаква възможна информация, включително копие на лична карта. Събира необходимото и уж започва да работи, за да помогне. Уточнява, че за да се разгледа искането се заплаща предварителна такса от порядъка между 100 и 300 лв., а след одобрение пък взима комисион, който най-често е 10 % от взетата сума. 

Длъжникът на зор не се замисля, изпраща парите за таксата, необходимите данни и всякаква информация, надява се след уверението, че ще му се помогне, и чака. Минава ден, седмица, но нищо не се случва. Тъй като с мнимите банкери и посредници се комуникира само чрез вайбър и подобни приложения, спират да отговарят на запитвания и потъват. 

Някой от по-досетливите измамници уточнява пред длъжника, че няма никакви предварителни такси и иска комисион само след свършена работа. Той също няма да свърши работа, но пък е прибрал безпроблемно всички лични данни, които могат да се използват за какво ли не. Дори зораджията може някой ден да се събуди още по-задлъжнял, ако данните му са използвани за измамна схема за усвояване на заеми от чужбина. 

„Ако имате много на брой бързи кредити, които вече на успявате на плащате, свържете с мен, за да Ви помогна. Предлагам съдействие за уреждане на банков кредит. Задължително трябва да работите на трудов договор от минимум 6 месеца. Възможно е да имате лошо ЦКР, но не и запор или големи закъснения в момента! За услугата, която предлагам, взимам комисионна след подписване на договора за кредит. Не се дължи нищо предварително!“,  гласи една от обявите на представящ се за банков посредник, работещ с всички големи банки. 

При другия вариант за измама се използват сайтове-фантоми, които изглеждащ досущ като истински. Обаче са на измислена фирма, която първо не фигурира в никакви регистри, второ не е утвърдена от БНБ, както се изисква по закон. 

„Марица“ се натъкна на няколко такива, които раздават бомбастични суми. Кандидатстването става за секунди, включва изписването на всички лични данни и изпращане на формуляра. И отново, от умрял писмо. Сайтовете не съдържат абсолютно никаква информация за фирмата, къдто точно се намира, каква е историята й и т.н., но за по-голяма достоверност съдържа множество мнения от доволни клиенти. Разбира се, отново плод на нечия фантазия. 

Няма информация колко пловдивчани са се подлъгали, но със сигурност са стотици. Хора с последна надежда за измъкване. Но, безплатен обяд няма, и това всеки го знае. 

Справка на „Марица“ показа, че към настоящия момент банковите и небанковите институции в България, отпускащи кредити, са общо 202. В този списък не фигурират измислените фирми, които подлъгват зораджиите. 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Теодора

Теодора

21.01.2021 | 17:18

Тези, който мамят не са само от България, от чужбина ги има същите

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?