Следвайте ни

Розино - арена на войната между два ромски клана

Толкова страшно в Розино не е било. Нападнаха ни изневиделица, стреляха, хвърляха камъни, днес един от Сребревите дойде и направо ми каза да се махаме и да хващаме гората. Това разказа Цецка Пиронкова  от рода  Скендерови, чиято  къща бе нападната и разбита в събота от рода Сребреви.  Жената е сестра на Тото, най-старшия от Скендерови.

След тоя ужас в събота се чудим къде да се скрием. Не знаем кога ще ни нападнат отново. Дудка, родилката, дето я простреляха в крака, лежи в болницата. Бебето  е на 20 дни, разнасяме го от къща на къща, която жена е свободна, да го гледа и да го пази, добави жената.

Асен Сребрев, който подпали фитила на войната в събота, още  е на свобода, твърдят в Розино. Точно той гърмя с пушка, разказаха в махалата. А тази сутрин съседи го видели отново на улицата.

Враждата между двата рода е повече от 20 години. Тогава  десетки роми от един род от съседното село Слатина се преселил в Розино. Местните обаче не ги приели добре. Тогава било и първото голямо меле, в което Сребреви набили  Тото.  Оттогава при всеки най-малък повод двата рода се бият с камъни и колове, а миналия ден извадиха и пушки.  И едните, и другите се дебнат за всичко - следят  някой да не се залюби с мъж или жена от вражеския род, има люта ревност,  завист, разказват съседи.

След мелето в събота трима  са в болница - Юлиян Пиронков (52), е прострелян в гърдите и претърпял операция на белите дробове, а родилката Дудка е простреляна в крака и събира пари за медицински пирон, с който хирурзите да свържат костите. Още  един  е ранен. 

Не искаме преселници, твърди 50-годишен жител на махалата, работил дълги години в железниците. Ние си живеем задружно, но тук постоянно пристигат цели родове от Христо Даново, от Слатина  и от Певците. Търсят парцели за къщи, търсят работа в по-хубавите села, обяснява бившият жепеец. Но ако продължават така, ще поискаме властта да изсели побойниците, категоричен е той.

Като разбрали за стрелбите и войната в събота, в неделя сутринта общо триста души от Слатина, Христо Даново и Певците се бяха запътили  към Розино, разказва млад мъж от улица „Първа“ в Розино.  Тук сме само розинци, при нас няма война, няма мелета. Н​е ни интересува какво става нататък, сочи той към къщите на Скендеровия род. 

Извън ромската махала Розино изглежда спокойно. Когато полицията е  тук, не се плашим, но отидат ли си патрулките и жандармерията, все сме на тръни, обясняват  българи и турци, които живеят далече от махалата. 

Ромите обикновено се бият около техните къщи, но едно от последните мелета започна точно на площада, след като мъже от единия род нарязаха гумите на бус от другия род, припомнят розинци. 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?