49

Роми пребиха кипъреца фермер и му строшиха колата

Злочестият фермер от Кипър с дългогодишен животновъден бизнес в с. Болярино – Димитракис Пириллис, който през 2019 г. прегази смъртоносно крадец в имота си, отново стана жертва на ромско нападение. Преди два дни хайка от 10 мъже и жени, между които и деца, потрошили колата му, а него наранили по главата и тялото с остри земеделски сечива, оплака се той пред репортер на „Марица“.

 

 

Драмата се разиграла пред аптека в с. Белозем.  Мъжът чакал в автомобила си брата на жената, с която живее, да купи от аптеката лекарства. Най-неочаквано ромите изскочили и започнали яростно да удрят возилото с лопати, вили и коси.  

„Докато вилняха, никой от минаващите не се осмели да се намеси и да ги спре. С все сила удряха с лопати, вили и коси. Изпотрошиха всички стъкла на колата, деформираха ламарините, а аз съм с рани по главата и цялото тяло. Тази кола вече за нищо не става, изгоряха още 40 хил. лв., които дадох за нея, след като продадох животните“, оплаква се фермерът.

Той уточни, че познава нападателите си. Те били роднини на криминално проявения Петър Гаджанов, който Пириллис случайно прегази с пикапа си и уби на място, при пореден опит за организиран грабеж във фермата му. 

За деянието кипърецът получи условна присъда от 2 години и 4 месеца, с 4 години изпитателен срок. Той обжалва решението на Пловдивски окръжен съд пред Апелативния съд. Сега делото е в изходна позиция и предстои нов процес.  

Димитракис Пириллис развива бизнес в България повече от 20 г. Установява се в Болярино и купува бившия стопански двор в селото. Започва да отглежда крави, коне, магарета, като стадото стига 500 глави, а фермата оборудва с модерна техника.

Димитракис Пириллис в добрите времена на животновъдния си бизнес 

 

Наема и 5 хил. декара земя от няколко съседни землища. В първите години бе купил няколко изоставени къщи в Болярино, в които бе настанил работниците си от близките села, с идеята да не пътуват. Имаше амбиция да възстанови и старата фурна в населеното място. Злонамерени хора обаче, най-вече роми, непрекъснато спъваха бизнеса му и го тормозеха физически и психически. 

За две десетилетия стопанството му е ограбвано многократно от роми от Болярино, Белозем и околните села. Заради кражбите на животни е загубил стотици хиляди лева, както и къща, която изгоря при умишлен палеж. При пожара бяха изпепелени и няколко тона семена за посев, както и всички документи на чужденеца.  

След трагедията с прегазения ром, станала по непредпазливост, докато Димитракис обхождал през нощта имота си с джипа, набезите зачестили. Сутрин често намирал умрели и агонизиращи животни, прободени с шила. Вече не издържах на тормоза и се принудих да продам животните. Сега гледам само земята, за да има с какво да се изхранвам, обясни кипърецът.

Той за пореден път изказа разочарование, че колкото пъти е търсил помощ от полицията и прокуратурата заради нападенията в имота му, нито веднъж не е получил подкрепа. Оплаквал се и на посланика на Кипър в София, но също без резултат. Сега е решен, ако и този път след побоя и потрошената кола институциите не му обърнат внимание, да потърси правата си чрез мирен протест пред кипърското посолство в столицата. 

 

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?