49
Следвайте ни

Рокадата с ексшефа на Шесто Николай Кирков - незаконна

viber icon

Бившият началник на Шесто районно в Пловдив и понастоящем шеф на полицейското управление в Труд Николай Кирков атакува в съда заповедта за преместването му.  В резултат административните магистрати я определиха като незаконосъобразна и я отмениха. Решението е от петък, видя репортер на "Марица" в публикувания в електронната система съдебен акт. 

В жалбата на Кирков се твърди, че не е спазено изискването преназначението да е на съответна или по-висока длъжност, да е на вакантна длъжност или при отсъствие на титуляра й, липсва мотивирана служебна необходимост и преназначаването е за срок от, а не до 1 година. Искането му е съдът да отмени обжалваната заповед. 

Всичко започва с докладна записка от 31 май на временния директор на полицията в Пловдив, който по това време е Петър Тодоров, до министъра на вътрешните работи. С нея е предложено Кирков, началник I степен на Шесто РУ, да бъде временно преназначен по служебна необходимост на длъжност началник II степен на районното в село Труд със специфично наименование на длъжността – „Главен инспектор“. На 4 юни предложението е факт и Кирков е изпратен да ръководи управлението там.  

Преценката за "служебна необходимост" подлежи на съдебен контрол за законосъобразност, респективно на мотивите, налагащи временното преназначаване на държавния служител на друга длъжност. В конкретния случай, видно от съдържанието на оспорената заповед служебната необходимост е мотивирана по следния начин:

"длъжността началник II степен на РУ-Труд при ОДМВР-Пловдив е вакантна. РУ-Труд обслужва териториите на община-Марица с 19 населени места и община-Съединение- 9 населени места, в които постоянно живущи са около 50 хиляди души. Силно развитата пътна инфраструктура, свързваща основните пътни направления за градовете Пазарджик, Панагюрище, Карлово, Раковски, Брезово и част от АМ „Тракия“ се характеризира с множество тежки ПТП. През последните години на територията на районното управление са неутрализирани няколко големи обекта, занимаващи се с производство и съхранение на акцизни стоки- модерно оборудвана фабрика, подготвена за пълен цикъл на производство на цигари, както и машини за рязане и преработка на тютюн. Производствата се характеризират с това, че са в условия на висока конспиративност, обектите са замаскирани като други производства или изоставени сгради, като в тях се осигуряват битови условия за работниците. Към настоящия момент в РУ-Труд при ОДМВР-Пловдив е вакантна и длъжността „началник на група Охранителна полиция“, което допълнително затруднява организацията на работа на служителите и взаимодействието между тях, както и с други структурни звена на дирекцията".

Според съда представените по делото доказателства не обосновават наличието на "служебна необходимост" в конкретния случай. "Кадровото обезпечаване на посочената структура на МВР и множество ПТП и незаконно производство на акцизни стоки, не аргументират извънредни промени в оперативната обстановка или състоянието на престъпността, нито пък нормативни промени или промени във функционалните задължения на структурата. Изцяло бланкетно е въведено твърдение за вакантност на длъжността началник на група „Охранителна полиция“, което само по себе си не обоснова "извънредна промяна в оперативната обстановка", още повече, че не са придружени с конкретни данни за това", гласят мотивите на Административния съд. 

В крайна сметка магистратите приемат, че не е доказано, че длъжността началник II степен на РУ-Труд при Областната дирекция на МВР е вакантна и отменя заповедта за преместването на Кирков. Решението обаче подлежи на обжалване пред ВАС в срок от две седмици. 

Николай Кирков постъпва в системата на МВР през 2000 година на длъжност „Разузнавач I степен в група 01 на сектор „Криминална полиция“, звание- лейтенант към Шесто РПУ. Последователно е заемал изпълнителски и ръководни длъжности. В края на юли 2017-а става началник на Шесто районно в Пловдив. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

OldTen

OldTen

21.11.2021 | 14:21

Един достоен професионалист, който не се огъна от атаките на пРашков и Хитлера!!! Успех!!!

Отговори
5 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?