Следвайте ни

Ревнивец закла балдъзата от любов по сестра й

Георги не прежалил раздялата с Димка, намушкал и пинчера пред очите на тригодишното й дете

Хората от хасковската улица "Липа" в квартал "Остров Куба" още тръпнат от кървавата случка в апартамент на блок №47 от 30 октомври 2013 година. Тогава ненавършилият 19 Георги Демирев закла 19-годишната си балдъза Мария Миткова и пинчера й. Това се случи пред очите на 3-годишната племенница на жертвата.

Демирев получи впоследствие 16 години и половина при първоначално строг режим, след като поиска съкратено производство. Окръжният съд обаче отказа да редуцира наказанието му с една трета, както е предвидено. Петчленният наказателен състав се мотивира с изменение в закона, прието от Народното събрание. Най-тежкото наказание по повдигнатото обвинение на Георги е доживотен затвор. Според решението на парламента единствената привилегия в такива случаи е замяна на доживотния затвор със срочна присъда, но редуциране на този срок не се предвижда.

Освен ефективната присъда убиецът трябва да плати 80 000 лева кръвнина на майката на убитата Мария и още 30 000 на турския гражданин, за когото жертвата била омъжена.

Касапницата в апартамента на ул. "Липа" станала заради сестрата на жертвата - 24-годишната Димка, с която убиецът живеел на семейни начала известно време в сливенското село Самуилово. Младата жена обаче напуснала Георги и се върнала в Хасково.

Въпреки чистото си съдебно минало и липсата на криминални регистрации, Георги Демирев бил известен сред съселяните с конфликтното си и надменно поведение, разказаха запознати със случая.

Георги и Мария се запознали 4-5 г. преди касапницата в Хасково. Знаели се и семействата им, защото нейна братовчедка била женена за братовчед на Демирев. Бъдещите жертва и убиец дори имали кратка интимна връзка, но не се стигнало до задълбочаване на взаимоотношенията. В края на 2012-а Мария се омъжила за доста по-възрастен от нея турски гражданин.

По-голямата с 5 г. сестра на Мария - Димка, заминала за Белгия веднага след като навършила 18 години, за да работи като сервитьорка. Там родила момиченце от местен мъж, с когото не сключили брак, нито живели заедно, но бащата изплащал редовно щедра издръжка за детето си.

Каката поддържала връзка със сестра си по скайп. Веднъж видяла клип с Мария - нейни снимки на фона на музика. Била впечатлена и попитала кой е авторът, а сестра <210> отговорила - Георги. Каката попитала дали може да се запознаят в мрежата и Мария ги свързала. Това се случило през юли 2013 г.

Димка и Демирев започнали да контактуват по интернет все по-често. "Много си красива", признал веднъж за чувствата си пред нея и й предложил да заживеят заедно. Тя се съгласила и в края на август се върнала в България с детето си, като се установила в дома на Георги в сливенското село Самуилово. През септември заминали за Испания, където работели майката на Миткова и вторият й баща. Искали и те да си намерят работа. След около 20 дни обаче отново се върнали в сливенското село.

През този период се появили и първите проблеми в отношенията им. Демирев започнал да проявява конфликтния си и избухлив характер. Често крещял на Димка в желанието си да налага своето мнение. Тя пък не приемала такова отношение и на няколко пъти му казала, че ако продължава така, ще го напусне. Георги обаче не приел думите й сериозно. При пореден спор се стигнало дотам и да я удари, а в друг случай в пристъп на гняв строшил лаптопа, защото не бил съгласен да го ползва малката й дъщеричка. Постепенно 24-годишната Миткова си дала сметка, че не желае да живее с неуравновесеното по-младо момче, и твърдо решила да се разделят. Заради избухливия му нрав обаче преценила, че докато са заедно в дома му, той няма да й позволи да го напусне. Зачакала изгоден момент, за да му обяви решението си.

На 29 октомври Димка, Георги и детето й отишли до Сливен, за да поправят повредения лаптоп. Там по нейна молба дошъл брат <210>. Щом приключили ремонта, младата жена най-после набрала кураж да каже на Георги, че го напуска и отива при брат си и родителите им. Георги се стъписал от новината и започнал да я моли да не си тръгва, но тя останала непреклонна.

 
След като отишли в жилището на нейните близки, Димка останала там съвсем кратко.Тя споделила пред роднините си, че бившият <210> ще дойде да прави панаири. Затова ги инструктирала да му кажат, че е отишла при сестра си в Новозагорско. Всъщност заминала с автобус за Хасково при Мария. Наистина само няколко часа по-късно пред дома цъфнал Демирев, който бил отпратен според указанията.

Като не намерил никъде Димка, изоставеният младеж започнал да звъни на сестра <210> Мария. Многократно опитвал да изкопчи информация и най-накрая тя поддала. Признала, че кака й е при нея, дала му и телефонния й номер.Така Гошо пак се свързал с Димка, но тя била категорична, че иска да се разделят.


Младежът обаче не приел отказа. Вечерта на 30 октомври пристигнал в Хасково и отишъл в дома на Мария без предупреждение. Съпругът й отсъствал. В апартамента били само двете сестри и детето. Момиченцето имало висока температура. Георги отново започнал да увещава каката да се върне при него. Тя го убеждавала, че трябва да си дадат малко време, за да се поуспокоят и размислят. Демирев станал агресивен, заплашил, че ще я убие и ще се самоубие, сграбчил я за гърлото. Тя телефонирала на баща му и го помолила да дойде и да прибере сина си, предложила да поеме пътните разходи. Бащата отказал.

Димка успяла най-накрая да изгони натрапника. Ала когато той излязъл, Мария тръгнала след него с намерение да го успокои. Поразходили се през нощта из града, посетили заведение, изпили по питие и въпреки волята на сестра си пострадалата го довела обратно в жилището. Там Демирев преспал на пода. Рано сутринта обаче се прибрал мъжът на по-малката сестра и Георги си тръгнал за село. През целия ден останал в къщата си и отново многократно се опитвал да се свърже с напусналата го млада жена.

В Деня на народните будители Гошо не се стърпял и отново хванал автобуса за Хасково. Бил облечен в черен анцуг, кожено яке в същия цвят, с качулка. Носил раница, в която имало дрехи и нож с острие 15,5 см.

През това време обаче Димка тръгнала за Стара Загора, за да занесе пари на неин близък, помолил я да му помогне да си издаде лична карта. Оставила тригодишното си момиченце при леля му Мария.


Около 15 часа Гошо позвънил на входната врата на апартамента. След като Мария отворила и видяла кой е, веднага звъннала на кака си. Последвали остри реплики между Демирев и Димка. Телефонът бил включен на високоговорител и Мария чула разговора им. Той попитал какво прави в Стара Загора. "Не е твоя работа. Миме, изпъди го този. Ако не иска, извикай полиция", казала по-голямата сестра.

Мария обаче поканила Георги в жилището си, пак в опит да го успокои. Влезли в хола, където била и племенницата. Раницата му оставила в спалнята, където бил и женският пинчер. Ала вместо да го укроти, двамата се скарали. Мария го подканила да си тръгва. Той отишъл в спалнята, за да си вземе раницата. Там извадил ножа и започнал да я дупчи в гърдите, лицето, корема, гърба, краката и ръцете. Впоследствие съдебният лекар преброил 13 рани. Това се случило пред очите на невръстното момиченце. В това време започнало да лае и кучето. То се нахвърлило върху него и той го промушил смъртоносно. След това се измил в банята, почистил и ножа. После го прибрал във вътрешния джоб на якето си, заключил вратата, взел ключа у себе си и тръгнал безцелно из улиците. Детето останало до окървавените трупове на Мария и на домашния им любимец.

Когато Димка се прибрала, заварила заключено и позвънила. Жената чула отвътре плача на дъщеричката си. "Къде е леля ти", попитала уплашената жена. "Спи на земята, някой трябва да й бърше ръцете", обяснило хлипащото дете. Майката се обадила в полицията. Служителите на реда и огнеборци разбили вратата и се натъкнали на ужасяващата гледка.


Междувременно убиецът влязъл в гората на парк "Кенана". Там се преоблякъл, хвърлил раницата, дрехите, ножа и ключовете. Отишъл на автогарата и в 17,20 часа се качил на автобус до Стара Загора. Там си купил нов мобилен телефон, отишъл в интернет зала, откъдето се обадил на баща си. Когато научил, че в селото им са ходили полицаи да го търсят, се предал в едно от старозагорските районни управления.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?