Следвайте ни

Рестарт на делото срещу д-р Димитров, гръмнал Жоро Плъха

viber icon

На 30 юни в Окръжният съд отново ще се гледа делото срещу д-р Иван Димитров, застрелял Жоро Джевизов – Плъха преди повече от две години. 

До рестарт се стигна след като Апелативният съд в Пловдив отмени изцяло оправдателната присъда спрямо Димитров и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на същия съд, от стадия на разпоредителното заседание.

Докторът беше оправдан от Окръжния съд за това, че на 2 март 2018 година, при условията на превишаване пределите на неизбежна отбрана, е застрелял с незаконно притежавания си пистолет Плъха, който заварил да краде в гаража му малко след полунощ. Първоинстанционният съд осъди д-р Иван Димитров на 2 години лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок за държане на пистолет и боеприпаси, без да има надлежно разрешение за това.

Апелативният съд установи, че при постановяването на присъдата, Окръжният съд е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила, изразяващи се в липса на пълен и задълбочен анализ на противоречията, които съществуват между събраните по делото доказателства.

„Наличието на противоречия и неясноти в събраните по делото доказателства, които изобщо не са били обсъждани и анализирани от Окръжния съд, на практика означава липса на мотиви. А липсата на мотиви винаги е съществено процесуално нарушение, ограничаващо правото на страните да поставят пред по-горна инстанция въпросът за правилното приложение на закона“, мотивира решението си преди месец Апелативния съд. 

(Ре)Стартът на делото във вторник ще бъде от 10.00 часа. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Погнусен

Погнусен

27.06.2020 | 06:55

И така до края на света....Оставете доктора на мира...От дело на дело,от съд на съд...докога. Господ ще съди всички ни...защото е писано...Не кради...Не убивай...

Отговори
4 0
въпрос

въпрос

26.06.2020 | 16:47

не е ли по-добе президентът да мвръчи орден "Стара планина4 че е оттървал съгражданите си от един крадец

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?