Следвайте ни

Решетки за лихвари, взели два апартамента срещу 15 бона заем

Двамата пловдивчани отпускали кредити срещу 2400 лева месечна лихва

Двама пловдивски лихвари ще чакат старта на делото срещу тях в следствения арест. Това реши вчера пловдивският апелативен съд, който разгледа и потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“.

Срещу тях са повдигнати обвинения, че са отпускали кредити и извършвали банкова дейност без разрешение, давайки заеми на граждани с лоши кредитни досиета. В резултат на това придобили апартамент в Асеновград и два поземлени имота на обща стойност 72 000 лева, срещу което са предоставили кредит от 60 000 лева с 2400 лева месечна лихва. 

 


Единият придобил и апартамент в Пловдив с пазарна оценка 72 000 лева срещу отпуснат кредит от 15 000 лева с месечна лихва от 600 лева. Двамата обвиняеми са отпускали нееднократно заеми и на други лица срещу запис на заповед и месечна лихва, варираща от 500 до 1200 лева. 

Магистратите решиха, че са налице достатъчно доказателства, че двамата задържани са извършили престъплението, за което се предвижда от 5 до 10 години затвор, глоба от 5000 до 10 000 лева и конфискация на част или на цялото имущество.

Съдиите прецениха, че има опасност двамата да извършат престъпление, ако бъдат пуснати. Единият от обвиняемите е направил опит да повлияе върху една от свидетелките, за да прикрие участието си в извършеното престъпление. Не е изяснен и произходът на средствата, които са раздавани на клиентите като заеми.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?