71

Решават съдбата на арестуваните за износ на военно оборудване към Русия СНИМКИ

В този час в Окръжния съд в Пловдив върви гледането на мярката за неотклонение на петимата чужденци, задържани за износ на стоки с възможна двойна употреба – за цивилни  и военни цели. Предполага се, че стоките е трябвало да послужат на военни формирования от Руската федерация за войната в Украйна.

Преди час в съдебната зала под строга охрана бяха доведени арестуваните вчера Василий Улянов, Евгений Улянов, Дзмитри Дзмитриу, Яни Йешили, Романос Ветридис. Общо 12 души, сред които и въпросните петима, бяха закопчани на летището в София при опит да изнесат оборудването в посока Русия. Прокуратурата поиска постоянна мярка „Задържане под стража“ за петимата обвиняеми.

В началото на заседанието адвокатите на петимата поискаха време, за да се запознаят с материалите по делото и с повдигнатите от прокуратурата обвинения. След това гледането на мерките им за неотклонение започна. Обвиняемите отговарят на въпроси на прокурора и адвокатите си и се опитват да се защитят, но тепърва ще стане ясно какво ще бъде решението на магистратите.

Организираната престъпна група от 12 души бе разбита след проведена мощна акция на ДАНС, МВР и Окръжната прокуратура в Пловдив и Главната прокуратура. 

Фирмата, през която се търгували бойните изделия, е била регистрирана в Пловдив. За времето до провеждане на спецакцията чрез нея са продадени стоки за над 4 милиона лева. Групата поръчвала техника. След като доставката е осъществена, те препакетирали стоките и ги изпращали към столицата. Оттам тя се прекарвала към Руската федерация през аеропорта в София. Във връзка с акцията са извършени претърсвания и изземвания на територията на няколко областни града, в това число Пловдив, София, Варна и други. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?