Следвайте ни

Репресираните против надписа „Отсечени във времето”

Репресираните по времето на социализма се обявиха против надписа „Отсечени във времето” на паметника на жертвите на Народния съд  пред общината. „Този надпис е подвеждащ”, заяви председателят на пловдивската организация на Съюза на репресираните Атанас Узунов. „По-важното е, че паметника го има, не беше лесно да го сложим, макар че бяхме на власт”, каза бившият кмет Иван Чомаков, по чието време беше ситуиран монументът в зелените площи на пл. „Стефан Стамболов”. Автор на скулптурната композиция е Жорж Трак.

Паметта на репресираните се почита на 1 февруари, защото на тази дата през 1945 г. са произнесени присъдите на Първи и Втори състав на т. нар. Народен съд. С тях на смърт без право на обжалване са осъдени тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски (братът на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 22-ма министри, 67 депутати от 24-то Народно събрание, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници.

Пред паметника бяха дошли зам.-кметът Стефан Стоянов, кметът на район „Централен” Георги Стаменов, зам.-председателят на Общинския съвет Пепа Деведжиева, бившият областен управител Андон Андонов и много граждани. Те поднесоха венци и цветя в памет на загиналите и преследваните.

 

Снимки Наташа Манева

Илияна Караланова

Отговорен редактор - marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?